Pasti dviga minimalne plače

Jelka Zupanič
19.02.2020 18:27

Jože Smole, generalni sekretar ZDS, po dvigu minimalne plače pravi, da zaradi višjih stroškov nekateri delodajalci ne bodo več izplačevali trinajste plače in stimulacij in da tudi odpuščajo ter selijo podjetja v soseščino, kjer je delo cenejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Plačni sistem so ubili," je vse bolj prepričan Jože Smole, dolgoletni generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS). O velikem zadovoljstvu zaposlenih je po januarskem dvigu minimalne plače težko govoriti, pravi, tudi v trgovini, kjer so sindikati zadovoljni, ker so se dogovorili za dvig plač vse do petega ali šestega tarifnega razreda. Smole: "Kadar dobijo pomožna delavka, ki polni trgovske police, prodajalka, ki dela še vse drugo, tudi na blagajni, in poslovodkinja enako plačo, je vprašanje, koliko med njimi jih je res zadovoljnih. Zakaj pravim, da najbrž številni niso? Ker dobi zaradi dodatkov delavka, ki ima 30 let delovne dobe, 15 odstotkov več, kot je minimalna plača. Prvi mesec bo to še šlo. Po nekaj mesecih in nekaj letih dela pa se bodo ljudje vprašali, ali odgovornost in znanje res nič ne veljata. S tem dvigom minimalne plače so nam sporočili, da je vredno le najbolj osnovno fizično delo. In vprašati se moramo, zakaj niso dvignili plač vsem v podjetju. Ker je v višjih tarifnih razredih že njihov šef, ki ne dela fizično v trgovini?"

"Tokrat smo rekli, dajmo vsem, kolikor potrebujejo"

Na pasti uzakonjanja dviga minimalne plače, ki letos ni le višja, 940 evrov bruto, ampak bo pogosto zaradi posebej plačanih dodatkov segla tudi čez tisočaka, je ZDS opozarjal, še preden se je zgodilo. Prihodnje leto sledi namreč nov dvig, določen s formulo. A, se spomni Smole, niso jih slišali ne poslanci ne vlada, kaj šele sindikati. Pa v odprtem pismu predsedniku vlade in vsem poslancem novembra predlani niso skrivali, da bi lahko tak dvig minimalne plače uničil plačni sistem in bi se v Slovenijo vrnili tako uravnilovka kot odpuščanje.

"Prvi izračun dviga minimalne plače smo dobili osem mesecev po sprejemu zakona o minimalni plači, na treh straneh, podpisalo ga je ministrstvo za delo. Da se mi z izračunom nismo strinjali, pa tako ni bilo pomembno," je spomnil Jože Smole.
Arhiv Večera

Plače so še bolj sploščili

Ali so plače pri nas visoke ali nizke in ali ni bil razlog za uzakonitev minimalne plače tudi vztrajanje delodajalcev na prenizkih plačah vseh, nismo izvedeli. Predlani so bili delodajalci "absolutno pripravljeni na dvig minimalne plače, oporekali so enkratnemu izvzemu vseh dodatkov", je spomnil Smole. Sicer pa Ginijev koeficient neenakosti priča, da so razlike med bogatimi in revnimi v Evropi najmanjše prav v Sloveniji. "Ko našo povprečno plačo izvozniki primerjajo s tistimi, pri vseh svojih konkurentih, odstopa od njihovih bistveno manj kot minimalna plača, s katero presegamo njihove minimalce za 30, 40, tudi 50 odstotkov. Če je Slovenija izvozno usmerjena in od izvoza odvisna država, moramo razmisliti o tem. Z dvigom minimalne plače pa smo plače tudi še bolj sploščili. In smo znova pred istim vprašanjem, koliko smo pripravljeni nagrajevati znanje in odgovornost. Mladi nam uhajajo. Bolj so izobraženi, bolj odhajajo v tujino in še veliko nas bo stalo, ker jim nismo pripravljeni priznati odgovornosti in znanja."

Papa, trinajsta plača in stimulacija, tudi odpuščanja, selitve firm ...

Kako se bodo oziroma so se delodajalci že odzvali? Zlasti v tekstilni in lesni industriji, v gradbeništvu, varovanju, kjer je z minimalno plačo plačanih delavcev največ? Ukrepov niso in jih tudi ne bodo obešali na veliki zvon. Kot je rekel Smole: "V medije ne bodo rinili. Da ne bo več izplačil poslovne uspešnosti in delovne uspešnosti, se pa menda razume. Rečemo lahko, papa, sicer neobdavčena trinajsta plača, saj je ta plača že del kolača, ki je zdaj poniknil v dvig minimalne plače. Pa je to za delavce res dobro? Delavci bodo lahko zaradi tega, ker stimulacije ne bo, s prstom kazali na delodajalce, ti pa ne bodo nič krivi, ko bodo delavci čez leto dni ugotovili, da so v drugem dohodninskem razredu in ne več v prvem, da niso več upravičeni do vseh socialnih dodatkov, da plačujejo več za vrtec." Tako je bilo že v preteklosti, ko še nismo imeli, kot pravi Smole, "slonjega pristopa k dvigovanju minimalne plače". Takrat so delavci delodajalce prosili, naj jim ne zvišajo plače, ker bodo izgubili socialne pravice in tudi nadur niso delali, da ne bi družina izgubila podpore.

Javna podjetja so izbrala dvig cen

Delodajalci so začeli po tokratnem dvigu minimalne plače računati, kaj jih čaka 1. januarja 2021, ko bo minimalno plačo določala formula, in tudi te napovedi so razlog za tiha odpuščanja. Tako kot tuji investitor si tudi sami želijo izračunov, kaj se bo zgodilo v petih letih s stroški dela. "Mi zdaj zelo radi govorimo o podjetju, ki ima v svojih stroških manj kot deset odstotkov plač. A pri nas je povprečje 15 odstotkov in pove le to, da je v bankah strošek dela 2 do 3 odstotke, v varovanju lahko tudi do 70 odstotkov. Ko se dvigne minimalna plača tam, kjer so plače 30, 40, 50 odstotkov stroška, ni več mogoče pobegniti vprašanju, kje vzeti denar. Ali toliko delavcev odpustiš in morajo, da lahko preživiš, preostali delati toliko bolj pridno, ali pa preliješ strošek na trg. Trgovina bo mogoče to lahko storila, podjetja, ki se ukvarjajo z varovanjem, ne, ker imajo cene določene v dvoletnih pogodbah z državo," je nizal dejstva Smole.
Ko smo Smoleta spomnili na dobičke, ki jih velika večina podjetij kuje že nekaj let in rastejo neprimerljivo hitreje kot plače, pa smo slišali: "Že, že, o neuspešnih pa se pri nas ne govori, četudi so. In ob takem dvigu plač so neuspešni vsi, ki imajo velik strošek dela in ga ne morejo pokriti z dobičkom. Kar poglejte, kaj nam je prinesel ta superminimalec, potem ko so ga plačali delavcem v javnem sektorju? Podražili se bodo voda, komunalne storitve, domovi za starejše in še kaj, ker državo minimalec stane, vse te podražitve pa so se takoj prelile na tega istega človeka, ki je ravnokar dobil boljšo plačo. Pa mislimo, da je to vse. To ni vse. Tudi marca lahko dvignejo cene in aprila prav tako. Na koncu se bo vse skupaj obrnilo tako, da bo zmagovalec zagotovo država," je prepričan Jože Smole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta