Pasti nadzora na slovensko-italijanski meji

Helena Ponudič Helena Ponudič
05.07.2019 19:59

So mešane policijske patrulje na notranjih schengenskih mejah rezultat šibke zunanje politike, okrepitev bilateralnega zavezništva z Italijo ali zavestno zanikanje evropskega prava? Poiskali smo odgovore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvega julija so začele delovati slovensko-Italijanske mešane policijske patrulje na meji med državama. Ljudje, ki živijo ob meji, niso zadovoljni.
Borut Zivulovic

V začetku meseca so na pasu slovensko-italijanske meje uvedli mešane policijske patrulje. Po štiri na teden - tri na slovenski strani in ena na italijanski - naj bi delovale vse do 30. septembra, pri čemer bo vodja patrulje vedno policist države, kjer se patrulja izvaja, gostujoči policisti pa bodo lahko orožje uporabili le za obrambo. Četudi prvi mož slovenske zunanje politike dr. Miro Cerar zatrjuje, da gre za "pravi ukrep ob pravem času", se ob spremljanju dogajanja na zeleni meji marsikomu poraja dvom o legitimnosti mešanega patruljiranja na notranjem območju schengena. Ali z drugimi besedami, kako lahko bilateralna pravna podlaga - sporazum o čezmejnem policijskem sodelovanju med Slovenijo in Italijo - "prehiteva" pravo Evropske unije (EU)?

"Patrulje so odraz italijanskega nezaupanja do slovenske policije"

"Svoboda gibanja je namenjena državljanom vseh držav članic EU in schengenskega območja, kakor tudi tujcem s schengenskim vizumom, in ne samo slovenskim in italijanskim državljanom."
Osebni Arhiv
"Slovenija s tem priznava, da ne nadzoruje južne meje, in Italiji sama daje prikladen argument, da ponovno uvede nadzor na naši zahodni meji."
Anže Petkovšek

Evropska komisija spodbuja skupne patrulje

Mešane patrulje na slovensko-italijanski meji niso osamljen primer prakse, saj je slovenska policija takšne oblike dela izvajala že z Avstrijo in Madžarsko, medtem ko ima Italija takšen sistem vzpostavljen še z Avstrijo, Švico in Francijo. Še več, Evropska komisija je že pred dvema letoma v priporočilu 2017/820 države članice nedvoumno pozvala k skupnemu policijskemu sodelovanju, ob tem pa kot vzorčni primer izpostavila nemško-poljsko sodelovanje in patruljiranje na vlakih v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Italiji in na Madžarskem. "Države članice bi bilo treba spodbujati k uporabi teh najboljših praks," se glasi del priporočila, ki ne izključuje pravne obveznosti priglasitve EK o tovrstnem meddržavnem dogovoru, kot sta ga sklenili Slovenija in Italija. Mešane patrulje po oceni EK preprečujejo situacije, "v katerih neravnovesje pri nadzoru oslabi prizadevanja, ki se izvajajo le na eni strani meje".

"Ne gre za ponovno vzpostavitev mejnih kontrol na mejnih prehodih, gre za okrepljeno sodelovanje, hitrejšo izmenjavo informacij pri preprečevanju nelegalnih prehodov in pojava kriminalnih tihotapskih združb."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta