(PISMO) Aktiv delavk in delavcev v kulturi: "Minilo bo natanko eno leto, odkar je Janković razkril svoje janšistično obličje"

DR
18.01.2022 15:12

Pismo, ki ga je pripravil Aktiv delavk in delavcev v kulturi, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Jutri, v sredo, 19. januarja 2022, bo minilo natanko eno leto, odkar je ljubljanski župan Zoran Janković razkril svoje janšistično obličje, razgalil osebne ambicije in dokazal, da je bilo vse njegovo besedičenje o antifašizmu zgolj puhlica: oborožen s posebnimi policijskimi enotami in pod zaščito zasebnih varnostnih služb je izvedel nasilno deložacijo Avtonomne tovarne Rog. Izvajalci so bili osebe brez ustreznih licenc za izvršbe.

Robert Balen

Lanski torek zjutraj ni bilo po mnenju stroke nikakršne pravne podlage, da bi morale uporabnice in uporabniki delujoče avtonomne skupnosti območje zapustiti. Sklepa sodišča oziroma sodnega naloga ni bilo na voljo. Obstoji torej sum kaznivega dejanja samovolje ali s preprostimi besedami: v Republiki Sloveniji nima nihče pravice samovoljno uveljaviti, karkoli mu gre oziroma kar misli, da mu gre. MOL se je po zadnja leta ustaljeni praksi ovil v molk in kratko malo realiziral svoje nizkotne in stremuške zamisli. Namesto da bi se potrudil k spodbujanju javne razprave, je znova naredil vse, da ta čimprej usahne.

Pri tem je pokazal identično nerazumevanje do žive kulture in umetnosti, do pomena avtonomnih con in drugačnosti, kakršne zaznavamo tudi na državni ravni. Pomen in razvejena dejavnost AT Rog sta segala daleč prek lokalnih in regionalnih meja. Že pristna, strokovna in srčna socialna dejavnost v Rogu, denimo, je bila sinonim za vse tisto, čemur so se za to plačani organi odpovedali, česar bodisi niso zmogli ali niso hoteli opravljati. 

Robert Balen

Gentrifikacijska mašina - spreminjanje mesta po meri bogatih in v interesu kapitala - brezobzirno in povsem brez občutka rine dalje. Ljubljana se prilagaja turizmu in drugim poslom, manj premožno prebivalstvo se potiska na mestno obrobje in proti družbenemu dnu. Cene stanovanj in najemnine dosegajo vrtoglave višine, oblastniška želja je, da se pozida vsaka zelenica in za vsakim voglom zrastejo luksuzna stanovanja. Javnega, družbenega in političnega prostora je vse manj.

Podpisani se odločno pridružujemo aktivnostim ob žalobni obletnici. Navkljub nemogočim pogojem za protest se zavedamo, da tišina pomeni ignoranco, izbris. Manifestacija proti socialnemu čiščenju, ki se v začne jutri, v sredo, ob 18. uri v parku Tabor, bo politična akcija, predstavila pa bo tudi umetniške instalacije, performanse in druge izrazne načine, ki naj pokažejo, kako skupnostno zapolniti javni prostor in tako jasno izraziti, da mesto pripada ljudem, ne pa interesom kapitala!

Stop diktaturi gentrifikacije!

Stop diktaturi militarizacije!

Za dostojno življenje in delovanje v mestu!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta