(PISMO BRALCA) Investicija v kaninsko žičnico bi lahko bila znatno nižja

24.07.2024 06:00

Če pred leti izračunano ceno zmanjšamo za dve tretjini in dodamo temu inflacijo, dobimo občutno bolj sprejemljivo ceno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Vidic/kanin.si

Pozdravljeni, znani in neznani potencialni vlagatelji v novo kaninsko žičnico!

Skušam dobiti kaj več informacij, kako "kuhajo Kanin", in ker je več ali manj bistvo tolikšnega odlašanja meni nevidno kot kačje noge, se oglašam ponovno, takoj ko kaj domnevam, in skušam najti nek izhod, če je seveda res predviden tudi po volitvah. Poslovnih skrivnosti se sicer ne daje na svetlo, dokler niso zrele, toda državna oblast je nekaj drugega kot neko podjetje ...

Tokrat iz objavljenih pogovorov z novinarji lahko ugibam, da gre pri eni varianti za bovške hotelirje, mogoče še za proizvajalca ali dobavitelja žičnic in še koga.

V pisma bralcev sem med drugim posredoval svoje videnje, da je treba novo žičnico skrajšati na relacijo delujočega smučišča, saj bo tako za dve tretjini krajša in zato tudi investicija odločilno manjša. Torej bi zanjo zainteresirani zasebni sovlagatelji odšteli manj kot za delež, ki bi ga morali vložiti, če bi svoj del prispevala vlada za žičnico, ki bi ponovno potekala iz Bovca na 450 metrih n. v.

Naj torej presekajo gordijski vozel neskončnega zavozlavanja, "iskanja rešitve", morda celo brez namere, da bi rešitev zares našli. So pripravljeni res čakati na naslednjo vlado in goloba na strehi, če ne vemo, kakšna sploh bo?!

Naj bom bolj natančen: ko toliko pišejo in govorijo o (pre)veliki investiciji v novo kaninsko žičnico, vseskozi pogrešam iskanje rešitve z drugačnim idejnim projektom, za cenejšo in tudi bolj uporabno varianto nove žičnice in smučišča ob njej. Glede na to, da gre sedaj kaninska žičnica iz doline, torej sta dve tretjini po nepotrebnem speljani čez terene, kjer skoraj ne pada več sneg, in je novi idejni projekt predvidel nesmiselno ponovitev tega dela nepotrebne investicije, je treba najprej pripraviti nov idejni projekt s krajšo dostavno žičnico. Tako visoka investicija pomeni strašilo za dobrega gospodarja kot potencialnega vlagatelja.

Če pred leti izračunano ceno zmanjšamo za dve tretjini in dodamo temu inflacijo, dobimo občutno bolj sprejemljivo ceno. In stvari bi se že davno odvijale v pravi smeri, brez "tolažilnih obljub" z vrha oblasti, ki jih poslušamo že dve leti samo od te vlade.

Jasno je, da mora žičnica najprej v likvidacijo in prodajo še uporabnega, preostalo pa je treba prav tako odstraniti!

Upam, da sedaj že vsi odločevalci spoznavajo, da bi morali o novi in ne "krpani" žičnici razmišljati že leta 2013, ko sta se na nepotrebni relaciji med postajama A in B sneli dve gondoli ... Okvara pa se je lani ponovila prav na delu žičnice na relaciji A-B, ki je bil že od začetka nepotreben.

Če bo novi projekt predvidel podaljšanje obstoječe kaninske ceste, ki vodi še višje od postaje B, tja do višine sedanje postaje C, v turistično cesto, bi morali v to cesto investirati iz drugih virov, saj lahko izpolnjuje več namenov. Novo zgodbo je smiselno ponuditi z mednarodnim razpisom, od projekta do upravljanja, kajti v Sloveniji za to očitno doslej ni bilo volje na širši državni strokovni ravni ali pa temu izzivu sami nis(m)o (bili) kos.

Miran Mihelič, Bovec

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta