(PISMO BRALCA) Uzakonitev pravice do prostovoljnega končanja življenja

24.02.2024 06:00

Reševanje strokovnih medicinskih in pravnih vprašanj se je spremenilo v politični boj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Že pet let traja boj Združenja za dostojno starost Srebrna nit za mirno in dostojanstveno smrt neozdravljivih in trpečih bolnikov, ki imajo pravico prostovoljno zaključiti svoje življenje z zdravniško pomočjo. Po daljših javnih razpravah in objavah v vseh medijih je Srebrna nit po dopolnitvi prvotnega osnutka leta 2023 z zakonsko potrebno podporo volivcev vložila v parlamentarni postopek predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) s sloganom Moje življenje – moja pravica.

Ker svoboda samoodločanja o svojem življenju in zdravljenju sodi med človekove osnovne pravice, je tudi pravica do prostovoljnega končanja življenja človekova pravica, ki jo je treba uzakoniti in spoštovati, podobno kot je zakonsko urejena vnaprejšnja zavrnitev zdravstvene oskrbe s podpisano izjavo pri zastopniku pacientovih pravic.

O pravici do odločanja so ljudje premalo informirani in jo zato le redki uporabijo, saj večina zdravnikov z njo ne seznanja svojih bolnikov. Ker ZPPKŽ predstavlja dopolnitev in razširitev Zakona o pacientovih pravicah (ZpacP), je treba predlog ZPPKŽ čim prej uzakoniti. Predvideni rok za pričetek parlamentarne obravnave predloga v DZ je marec 2024.

Čeprav je ZPPKŽ prvenstveno namenjen majhnemu številu neozdravljivih starostnikov, je za sprejetje ZPPKŽ potreben širok družbeni konsenz in je zato zaželena tudi široka razprava o reševanju zahtevne in kompleksne, nekoč tabu teme, kar je v interesu družbe kot celote. Ker je za humano zdravstveno pomoč pri izvajanju ZPPKŽ potrebno sodelovanje zdravnikov in medicinskega osebja, je treba tudi z njimi doseči ustrezen kompromis.

Večina zdravnikov in medicinskega osebja, ki podpirajo uzakonitev pacientovih pravic, se ne želi izpostavljati, ker so vodstva različnih zdravstvenih društev ostala pri starih, preživetih stališčih. Zaradi kodeksa zdravstvene etike in Hipokratove prisege izrecno nasprotujejo njihovi uzakonitvi in zavračajo kakršnokoli sodelovanje in pomoč pri izvajanju zakona. Zato so pričeli sovražno kampanjo proti. Nesprejemljiv in nerazumen je bil že prvi odziv zdravnice Bojane Beovič in Zdravstvene zbornice, da se o ZPPKŽ nočejo pogovarjati na noben način in pod nobenimi pogoji. V nadaljevanju umazane kampanje tudi kontroverzni zdravnik Erik Brecelj zavrača sodelovanje in sprejetje zakona ter manipulativno interpretira ZPPKŽ. Spreminja in sprevrača prostovoljno odločitev opravilno sposobnih umirajočih in trpečih bolnikov v prisilo in posiljevanje bolnikov ter evtanazijski mobing, češ da zdravniki nočejo biti morilci, rablji ipd. Kot zdravnik kirurg grozi z vrnitvijo licence, čeprav je v ZPPKŽ predviden tudi ugovor vesti, ki velja za vse zdravniško osebje.

Ker se nasprotniki v kampanji proti poslužujejo neresnic, zavajanja in laži, ki so plod njihovega osebnega prepričanja in frustracij, delajo škodo in sramoto plemenitemu zdravniškemu poklicu, zato ljudje izgubljajo zaupanje v medicinsko stroko. Reševanje strokovnih medicinskih in pravnih vprašanj se je spremenilo v politični boj, vanj pa so se vključili tudi predstavniki različnih veroizpovedi in verskih skupnosti z licemernim navajanjem banalnih verskih floskul, da je trpljenje bolnikov potrebno za pot v nebeško kraljestvo, in svetost življenja spreminjajo v svetost smrti.

V kampanji proti sodelujejo tudi politične stranke, Toninovi krščanski demokrati, Janševi janšisti in Ruparjevi zavedeni upokojenci, ter manjša združenja in gibanja, ki uporabljajo iste banalne argumente in stališča za nasprotovanje uzakonitvi zakona, enako kot skupaj nasprotujejo pravici žensk do splava, medicinski oploditvi, kontracepciji, pravicam istospolno usmerjenih in celo emancipaciji žensk.

Ker uzakonitev pravice do prostovoljnega končanja življenja z možnostjo ugovora vesti ne posega v že priznane pravice drugih in jih ne ogroža, ni nikakršnih utemeljenih razlogov, dilem in zadržkov za nasprotovanje uzakonitvi.

Da so odločitve o podpori večine volivcev, zdravnikov, medicinskega osebja in tudi političnih strank za sprejetje novega zakona pravilne in utemeljene, potrjujejo tudi objavljene ankete javnega mnenja. Ker ZPPKŽ dopolnjuje in širi že veljavni ZPacP, pričakujemo, da bodo poslanci v DZ predlagani predlog ZPPKŽ sprejeli in potrdili, saj so bili izvoljeni, da zastopajo stališča in voljo svojih volivcev. Tako se bomo lahko tudi Slovenci pridružili naprednim demokratičnim državam, ki imajo pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in evtanazijo že uzakonjeno.

Ker vlada ne more zagotoviti diskriminiranim in degradiranim starostnikom dostojne starosti in ker ogroženi in prizadeti starostniki ne želimo iti umirat v tujino, upravičeno pričakujemo uzakonitev zdravniške pomoči pri vnosu smrtonosne tekočine za mirno in dostojanstveno smrt, ko se lahko tudi brez trpljenja dostojno poslovimo od življenja in svojih najbližjih.

Franc Augustinovič, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta