Evtanazija: Kljub močni propagandi proti uzakonitvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ji anketa kaže podporo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakon bi neozdravljivo bolnim, ki doživljajo neznosno trpljenje brez obeta izboljšanja, omogočil pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.
Janko Rath

Bolj ko se približuje čas parlamentarne obravnave predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v državnem zboru, bolj intenzivni so nastopi različnih akterjev, ki nasprotujejo možnosti uzakonitve pravice neozdravljivo bolnim in zaradi tega trpečim ljudem, brez možnosti izboljšanja, da bi končali svoje življenje ob pomoči. Sredi lanskega leta so družno proti tej možnosti nastopili predstavniki različnih zdravniških združenjih. Konec leta so se proti predlaganim rešitvam, ki naj bi jih poslanci dobili na svoje klopi predvidoma na začetku marca, čeprav so ga predstavniki Srebrne niti v parlamentarno proceduro vložili že julija lani s podpisi več kot 5000 volivk in volivcev, izrekli v Katoliški, Evangeličanski in Binkoštni cerkvi ter v Islamski skupnosti. Zdaj se je v kampanjo proti aktivno vključil Aleš Primc z Gibanjem za otroke in družine ter Metka Zevnik z Združenjem starih staršev v Sloveniji. Oba sta znana iz referendumskih zgodb, v katerih so nasprotovali pravici istospolno usmerjenih oseb do sklenitve zakonske zveze in možnosti posvojitve otrok. Kampanji so se pridružili tudi predstavniki Pohoda za življenje, ki nasprotuje pravici žensk do umetne prekinitve nosečnosti.

Primc in Zevnikova trdita, da bi z zakonom na široko odprli vrata možnosti za evtanazijo starejših, invalidov kot oseb z motnjami v duševnem razvoju, čeprav je evtanazija predvidena le v skrajnem primeru, ko osebi, ki zaradi zdravstvenega stanja ni zmožna smrtonosno učinkovino sama vnesti v telo, pomaga za to določen zdravstveni delavec. Da bi imeli njihove besede večji učinek, nasprotniki predlaganih rešitev uporabljajo izraze, kot je "medicinska zastrupitev bolnih in ostarelih", medtem ko predlagatelje in zagovornike prostovoljnega končanja življenja s pomočjo imenujejo "zastrupljevalski lobi".

 

Učinek kampanje proti 

Čeprav so se proti predlogu zakona izrekli v zdravništvu in v Katoliški cerkvi, dveh v slovenskem prostoru vplivnih skupinah, javnomnenjska raziskava, ki jo je decembra na reprezentativnem vzorcu 700 oseb izvedla Ninamedia, kaže, da 53,9 odstotka vprašanih podpira uveljavitev rešitev iz predloga zakona, 26 odstotkov predlogu nasprotuje, petina je neodločenih ali zakona sploh ne poznajo. 

Dr. Andrej Pleterski: "V razpravah Srebrne niti in v anketi se je pokazalo, da se ljudje zavedajo problema trpeče umirajočih."
Robert Balen

"Ti podatki kažejo, da kampanja proti zakonu v zadnjega pol leta ni imela velikega učinka, saj utrjuje v prepričanju že prepričane. V razpravah na okroglih mizah na temo predloga, ki smo jih organizirali v Srebrni niti, se je pokazalo, da se ljudje zavedajo problema trpeče umirajočih. Tako tudi razumem javnomnenjsko podporo predlogu," pravi eden od soavtorjev in predlagateljev zakona, dr. Andrej Pleterski, ki tudi skozi prizmo skrbi za trpeče in umirajoče, ki v dobršnem delu pade na ženske, razume, da 58,9 odstotka anketiranih žensk podpira rešitev, medtem ko je med moškimi podpora 48,9-odstotna.

Podatki raziskave kažejo, da je v vseh starostnih skupinah podpora predlogu zakona večja od nasprotovanja. Podrobnejši podatki razkrivajo, da ta podpora s starostjo upada. V starosti od 18 do 30 let je podpornikov 59,5 odstotka. Še več, 67 odstotkov, jih je v starosti od 31 do 45 let. Med tistimi od 46. do 60. leta starosti predlog podpira 49,7 odstotka, v starosti nad 61 let podpora pade na 45 odstotkov. Med nasprotniki zakona je slika obrnjena; najmanj nasprotnikov je med mlajšimi odraslimi, 17,6 odstotka, največ, 38 odstotkov, med starimi 61 let in več. Med mlajšimi odraslimi je tudi največ tistih, ki predloga zakona ne poznajo, skoraj 15 odstotkov, medtem ko s starostjo narašča. V generaciji nad 61 let le tri odstotke vprašanih ne pozna vsebine predloga. 

Največ podpore v Levici, najmanj v NSi

Pri izobrazbi anketiranih se kaže, da seznanjenost z vsebinskimi rešitvami z izobrazbo narašča, medtem ko podpora večinoma ni odvisna od izobrazbe. Izjema so anketirani s srednjo izobrazbo, ki zakon opazno bolj podpirajo kot drugi. Podpora med njimi je 64,4-odstotna. 

 

Zanimiva je tudi podpora po političnih preferencah. Največjo podporo, 85,7-odstotno, izkazujejo vprašani podporniki Levice. Med volivci Gibanja Svobode je 79 odstotkov podpornikov in 8,5 odstotka nasprotnikov. Med volivci SD predlog zakona podpira 70,6 odstotka, nasprotuje mu 9,8 odstotka. Močna podpora volivcev koalicije je, po mnenju Pleterskega, jasen znak, da je predlog treba uzakoniti. "Poslanci so bili izvoljeni, da v državnem zboru zastopajo stališča svojih volivk in volivcev, zato bi zavrnitev pomenila njihovo izdajo."

Pričakovano so volivci opozicijskih SDS in NSi večinsko proti. Volivci največje opozicijske stranke v 57 odstotkih nasprotujejo rešitvam, medtem ko jih 24,1 odstotka predlog podpira. Tudi pri NSi  je 17,8 odstotka volivcev, ki bi predlagane rešitve podprli, medtem ko jih 55,6 odstotka predlogu nasprotuje.

Glede na kraj bivanja zakon najbolj podpira 67,3 odstotka ljudi iz jugovzhodne Slovenije. Sledijo primorsko-notranjska regija, Koroška in osrednjeslovenska regija. Najmanj podpore je med vprašanimi v posavski in goriški regiji. Po nasprotnikih izstopajo vprašani v posavski, 47,8 odstotka, gorenjski in pomurski regiji.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta