(PISMO BRALKE) Javni prevozi

24.07.2024 05:00

Se čudimo, zakaj ljudje masovno potujejo s svojimi avtomobili?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miloš Vujinović

Vedno znova se formirajo skupine novodobnih Butalcev, ki "urejajo" javni promet; zelo očitno je, da nobeden od njih javnega prometa ne uporablja tudi zase, saj ga "urejajo" po birokratsko, kar iz pisarn. Naštela bom le dva primera od mnogih!

Primer št. 1: pred kratkim si lepo potoval iz Maribora recimo v Piran direktno in prišel na cilj v približno štirih urah (od 8.00 do cca 12.00). Po novih ureditvah koncesionarjev avtobusnih prevozov po regijah moraš iz Maribora najprej do Ljubljane. Tam moraš prestopiti v avtobus proti Piranu. Eden zgodnejših pelje iz Ljubljane ob 7.10, a glej ga, zlomka, avtobus iz Maribora pride v Ljubljano šele ob 7.28 ... Če hočeš ujeti avtobus iz Ljubljane v Piran ob 7.10, moraš iz Maribora že ob 4.45, vendar moraš najprej z lokalnim avtobusom do glavne avtobusne postaje, a lokalni avtobusi tako zgodaj še ne vozijo. Preostane torej edino taksi, ta pa je za mnoge predrag.

Primer št. 2: Če smo se Mariborčani želeli kopati v termalnem kopališču, smo vstopili v lokalni avtobus in že smo bili v Fontani. MOM (Terme Maribor) je prodala Fontano najprej Rusom, ti pa Diagnostičnemu centru Bled, a je ta zaradi premajhnega profita kopalni del meni nič, tebi nič enostavno ukinil in nihče se ni našel, da bi ta kopalni del ohranil pri življenju. Torej je najbližje termalno kopališče na Ptuju, z javnim prevozom dosegljivo z avtobusom ali vlakom. O trajanju potovanja do Term Ptuj raje ne bi govorili. V Fontano si lahko skočil po službi, z otroki po šoli ali tudi, če si imel gibalno oviro.

Se torej čudimo, zakaj ljudje masovno potujejo s svojimi avtomobili?

Blanka Prezelj, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta