(PISMO) V Levici se sprašujejo, kaj je sploh namen komunikacije med vlado in opozicijo pod vodstvom Vinka Gorenaka

DR
14.04.2020 16:33

Pismo, ki ga je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec naslovil na vlado ter državnega sekretarja za koordinacijo med vlado in državnim zborom v premierjevem kabinetu Vinka Gorenaka, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Gorenak
Robert Balen

Spoštovani dr. Gorenak!
 
V Levici si bomo v procesu priprave in sprejemanja drugega protikorona paketa še naprej prizadevali, da se priskrbi državna pomoč vsem tistim, ki so bili izpuščeni iz prvega paketa. Interventni ukrepi morajo v prvi vrsti poskrbeti za ohranitev delovnih mest in dohodkov vseh delavcev ne glede na obliko zaposlitve ter izboljšanju položaja vseh skupin, ki so se zaradi krize znašle v socialni stiski. Pod nobenim pogojem ne bomo pristali na krčenje delavskih pravic, javnega zdravstvenega in pokojninskega sistema ter drugih stebrov socialne države. Pri ukrepih za likvidnost gospodarstvu pa se bomo zavzemali, da država podjetjem pomoč priskrbi v povratni obliki. Le tako se bodo javna sredstva, ki bodo v času krize namenjena pomoči zasebnim podjetjem, po krizi postopoma vrnila v državni proračun. V nasprotnem primeru pa bomo morali stroške sanacije izgub podjetij, kakor po gospodarski krizi, ki je izbruhnila leta 2009, ko je prišlo do radikalnega varčevanja (ZUJF) in dviga DDV, zopet v celoti pokriti državljani.  
RTV Slovenija je v petek, 10. aprila 2020, poročala, da je osnutek ukrepov za drugi intervencijski zakon za omilitev posledic epidemije, že napisan. Po poročanju medijev gre za izjemno obsežen dokument s konkretnimi predlogi ukrepov za zagotavljanje likvidnosti gospodarstvu, ki ga je pripravila vladna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo. 
Kljub temu, da ste osnutek ukrepov očitno že pred štirimi dnevi posredovali domačim medijem, v Levici in po našem vedenju tudi v drugih opozicijskih strankah s tem osnutkom še vedno ne razpolagamo. V Levici smo vladi že v četrtek, 9. aprila, poslali tridesetstranski dokument s pripombami in predlogi poslanske skupine Levica, ki vključuje analizo pomanjkljivosti zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omejitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ter predloge, ki jih je kot popravke treba vključiti v naslednji protikorona paket. Številne predloge, ki so bili vključeni v dokument, smo na predlog vlade uskladili tudi s poslanskimi skupinami LMŠ in SD. A pretok informacij je žal zopet enostranski. Vlada namreč kljub že napisanemu osnutku ukrepov, za katerega smo izvedeli iz medijev, tega ni posredovala opozicijskim strankam.  Ob tem se sprašujemo, kaj je sploh namen komunikacije med Vlado RS in opozicijo pod vodstvom Vinka Gorenaka. Če vlada opoziciji ne posreduje niti osnovnih gradiv, ki so potrebna za sodelovanje, potem bodisi deluje malomarno bodisi namerno onemogoča sodelovanje opozicije z vlado. 

Matej T. Vatovec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta