Plohe in nevihte, pa še krajevne povrh vsega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako napovedati plohe in nevihte, če pa so lahko povsem lokalne.
Sašo Bizjak

Iz obdobja precej hladnega vremena s pogostimi padavinami smo kar nekako preskočili v bolj poletni utrip, ko nam vreme krojijo popoldanske plohe in nevihte oziroma možnosti zanje. To je vremenski vzorec, ki je bil nekoč glavni vzrok nesporazumov med meteorologi in laiki, "preostalim svetom". Takoj ko smo v vremenski napovedi omenjali možnost krajevnih ploh ali (in) neviht, že je bil ogenj v strehi, če kje več dni zaporedoma ni deževalo.

Kot pri vsaki stvari je tudi pri vremenski napovedi tako, da se morajo uporabniki navaditi nanjo, da je nesporazumov manj. Razumevanje povedanega se zdi morda trivialno, a prevečkrat se je že na različnih področjih pokazalo, da kar je za tiste, ki so na tem področju doma, samo po sebi umevno, je lahko za druge nerazumljivo. In pri vremenu, ki je že samo po sebi manj določljivo, se hitro najdejo kakšna druga izvirna tolmačenja, kot si bi želeli meteorologi.

Najbrž sem že večkrat omenil, da se ne da napovedovati kraja nastanka ploh in neviht. Tudi časa ne. No, lahko govorimo o tem, ali gre le za popoldanske pojave ali morda za celodnevne. In kdaj nam uspe približno določiti območje, kjer so plohe in nevihte verjetnejše. Nemalokrat pa nam vreme kakšno nevihto zakuha ravno na nasprotnem koncu Slovenije, kot ga omenjamo kot najverjetnejšega. Žal je pri verjetnosti pač tako, da če je nek pojav manj verjeten, še ne pomeni, da ga ne bo. Kmetu, ki ima pokošeno seno, pa je čisto vseeno, ali mu ga zmoči manj verjetna ploha ali taka, ki je zelo verjetna. Edino če jo pričakuje z večjo verjetnostjo, je tudi verjetneje, da se bo potrudil in seno pospravil pravočasno. Torej ni nujno, da ga bo, je pa verjetneje.

Pri napovedovanju neviht je magična beseda "krajevno". Ni lepšega kot gledati, kako sosedu moči seno ali mu pokvari družinski piknik, če le vas (nas) ne doleti kaj podobnega. Vsaj tako bi si prestavljal glede na prislovično škodoželjnost Slovencev. Vseeno bolje, da zmoči seno, kot da pogine krava. Dandanes nam spletna orodja lahko precej pomagajo pri tem, da se izognemo morebitni nevihti. Kot rečeno, napoved vam ne bo povedala, kdaj in kje bo nastala, lahko pa spremljamo njen razvoj na radarski sliki. Ko je enkrat nevihtni oblak "na radarju", se lahko odločamo, ali nas bo zmotil ali ne, in temu primerno ukrepamo. Seveda se včasih nevihta razvije skoraj bliskovito in takrat nam tudi radar ne pomaga kaj dosti. Podobno je, kadar so nevihte pogoste in če se hitreje premikajo, zato težko dovolj točno ocenimo, ali nas bo kakšna dosegla. Je pa marsikdaj dovolj, da poiščemo streho in počakamo, da mine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta