Po pričakovanjih naj bi v nedeljo začeli s cepljenjem, cepivo na pot proti Sloveniji že v četrtek

M.R.
23.12.2020 16:00
V nedeljo naj bi se glede na pričakovanja v domovih za starejše občane začelo cepljenje proti novemu koronavirusu, je napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Njegovo ministrstvo hkrati delodajalce poziva, naj v prihodnjem tednu organizirajo kolektivni dopust, če je to mogoče. Tam, kjer je mogoče, naj delodajalci organizirajo delo od doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Igor Napast
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj
STA

Povedal je tudi, da je danes direktorje domov prek videokonference pozval k čim boljšemu informiranju stanovalcev in zaposlenih glede cepljenja. "Direktorji so na videokonferenci dobili tudi natančna navodila in odgovore na številna vprašanja s strani ministrstva za zdravje, kako se pripraviti na cepljenje in kako reševati druge zdravstvene izzive," je poudaril. 

Govorec vlade Jelko Kacin pa je dejal, da bo v prvi fazi dovolj odmerkov cepiva za cepljenje vseh stanovalcev domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

Poziv delodajalcem: Organizirajte kolektivni dopust

Minister je vse delodajalce v zasebnem sektorju pozval, naj nujno zmanjšajo število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez velikega izpada in večje škode. "Pozivamo zasebni gospodarski sektor, da za to obdobje v največji možni meri sprejmejo razpored delovnega časa, ki bo predvidel kolektivno izrabo letnega dopusta," je v imenu ministrstva dejal minister. 

Delodajalce je še pozval, naj na tistih delovnih mestih, kjer kolektivnega dopusta ni mogoče organizirati, v čim večjem obsegu organizirajo delo na domu. "Saj je z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu delavcev in za preprečevanje širjenja okužb delo na domu zelo učinkovit ukrep," je poudaril.

Javni promet bo deloval tudi med prazniki

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je povedal, da bo v času praznikov še naprej deloval javni potniški promet. Do nadaljnjega bodo vozili avtobusi in vlaki, uporaba javnega prevoza pa je dovoljena ob upoštevanju enakih ukrepov kot do sedaj. Predvidoma še danes pa bo vlada odločila, ali bodo med prazniki delovale žičniške naprave, krožno kabinske žičnice in nihalke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta