Po utopitvi dečka pri Solkanu: O tragičnih nesrečah se ne obvešča po telefonu

Vida Božičko
05.08.2020 05:00

Starša utopljenega dečka kritična do komunikacije policije in socialnih služb. Ti odgovarjajo, da so ravnali skladno s predpisi. Po nesreči dodatni ukrepi, socialna inšpekcija v nadzor ravnanja CSD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nesreča se je zgodila pretekli torek nad starim jezom v Solkanu, ko je vodostaj Soče nenadoma narastel zaradi uravnavanja pretokov HE Solkan.
Ma

Po tragični utopitvi desetletnega otroka v reki Soči pri Solkanu sta se na dogodke z javnim pismom odzvala tudi njegova starša, ki sta zgrožena nad ravnanjem pristojnih služb. Opozorila sta, da so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku, od pokojnega sina sta se lahko poslovila šele naslednji dan, pravita pa tudi, da naj bi jima socialna služba preprečevala stik s preostalima otrokoma, ki sta bila takrat v velikem šoku. Ta dogodek zato odpira veliko vprašanj. Kaj točno se je dogajalo na tisti tragični dan? Zakaj sta starša tako dolgo čakala na prvo informacijo in kakšna je sploh vloga centra za socialno delo v takih situacijah?
Spomnimo. Nesreča se je zgodila nad starim jezom v Solkanu, ko je vodostaj Soče nenadoma narastel zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarne. Tok je otroka okoli 16.30 odnesel proti kajakaški progi, stekla je iskalna akcija in otroka so v strugi našli mrtvega nekaj po 18. uri. Na kraju dogodka je bil skupaj z dvema bratoma in starima staršema.

Zakaj so starša obvestili šele pet ur po tragediji?

Starša sta zgrožena, zakaj sta na prvo informacijo o dogodku čakala kar pet ur. Na Policijski upravi Nova Gorica so glede tega pojasnili, da je do zamika pri obveščanju staršev prišlo, ker so postopki iskanja, oživljanja in ugotavljanja identitete trajali dlje časa. Postopke ravnanja v primeru smrti pa določa pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe. Starša sta tudi povedala, da sta ju sinova, ki sta bila na kraju dogodka, takoj po nesreči želela poklicati, vendar naj bi jima bile to socialne delavke preprečevale. Na CSD Severna Primorska te očitke zavračajo. "Policist je na izrecno vprašanje strokovne delavke, ali so starši že obveščeni o dogodku, odgovoril, da je to naloga policije in da jo bo opravila njihova patrulja, ki bo osebno obiskala starše pogrešanega dečka. Preko telefona svojcev o tragičnih dogodkih ne obveščajo," je pojasnila direktorica CSD Severna Primorska Patricija Može.

Pu Nova Gorica


Za psihološko pomoč je CSD zaprosil policist

Dežurni policist OKC Nova Gorica je ob 17.40 poklical strokovno delavko CSD Severna Primorska, ki je bila takrat dežurna. Obvestil jo je o tragičnem dogodku in povedal, da so svojci v velikem šoku, ter vprašal, ali lahko priskrbi psihologa, ki bi jim nudil ustrezno psihološko pomoč. Na kraj dogodka so prišle dve strokovni delavki in psihologinja. Ali je posredovanje strokovnih služb ob takih dogodkih običajna praksa, smo vprašali direktorico zavoda Patricijo Može. Ta pravi: "Interventna služba CSD posreduje v nujnih in neodložljivih primerih na podlagi obvestila policije. V tem primeru je policija vodila postopek iskanja pogrešanega otroka, zaradi česar so strokovne delavke centra, v skladu z 8. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), ravnale po njihovih navodilih, in sicer so nudile psihološko oporo sorojencema pogrešanega fantka in starim staršem, ki so bili v veliki stiski in šoku. Dve strokovni delavki sta ostali z družino vse do prihoda staršev pogrešanega otroka."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta