Počivalšek: Pol milijarde evrov vredni 2. in 3. faza Magne že prihodnjo pomlad

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.10.2019 15:37

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da naj bi Magna na lokaciji v občini Hoče-Slivnica že prihodnjo pomlad začela z naložbo v tovarno za proizvodnjo 160 tisoč avtomobilov letno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole je minister Zdravko Počivalšek v družbi Güntherja Apfalterja (Magna Europe), premiera Marjana Šarca in David Adama, direktorja Magna Slovenija, julija uradno odprl prvo tovarno Magne Steyr pri nas.
Sašo Bizjak

Minister in predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je bil opoldne gost rubrike Vroči mikrofon Radia Slovenije, kjer je na vprašanje o prihodnjih naložbah Magne Steyr v Sloveniji povedal, da je bila izgradnja lakirnice šele prva faza tega projekta in presenetil z napovedjo, da mora država vzpostaviti pogoje za izvedbo 2. in 3. faze, ki naj bi se začeli izvajati že spomladi prihodnje leto: "Vrednost teh dveh faz je približno 540 milijonov evrov, za 2950 dodatnih zaposlenih in za proizvodnjo 160.000 avtomobilov letno na lokaciji v Mariboru," je dejal Počivalšek. Zatrdil je še, da mora Magna do konca oktobra 2022 zaposliti 404 ljudi v Hočah in jih mora imeti zaposlene pet let: "V nasprotnem primeru morajo vsa sredstva, ki smo jih odobrili za prvo fazo, to pa je 18 milijonov, od česar so dobili že okoli 12 milijonov evrov, vrniti z obrestmi," je dejal Počivalšek in dodal, da ima država posel zavarovan z bančno garancijo.
Spomnimo, da so v Magni potrdili oddajo vloge na Arso za drugo fazo projekta in oddali tudi že zahtevane dopolnitve. Glede na to, da je realizacija obeh prihodnjih faz okoljsko manj obremenjena, je pričakovati, da bo pot do vseh potrebnih dovoljenj krajša, kot je bila za lakirnico. V Magni Steyr za zdaj napovedi ministra Počivalška ne komentirajo, neuradno pa naj bi bili tik pred dogovorom za naročilo z velikim avtomobilskim proizvajalcem.
V hoški lakirnici trenutno dela okoli 200 zaposlenih, in sicer v eni dopoldanski izmeni, lakirajo pa karoserije za jaguar E-pace. Glede na to, da so na ravni koncerna v zaostrenih časih za avtomobilsko industrijo pričeli izvajati varčevalni program Focus, so nazadnje iz poslovnih razlogov odpustili šest zaposlenih v glavnem iz proizvodnje. Odpuščeni delavci, ki so napovedali tožbe zoper delodajalca, imajo do 18. oktobra čas za nekakšno poravnavo, če se odpovejo tožbi. Vzporedno tečejo tudi pogajanja vodstva Magnine lakirnice in predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov o elementih kolektivne pogodbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta