Podjetje Spar Slovenija je lani zabeležilo rast prometa in plač

Tina Recek Tina Recek
05.09.2023 15:25

Za trgovca Spar Slovenija je bilo minulo leto uspešno, saj ga je zaznamovala rast prometa za skoraj enajst odstotkov. Njemu v prid govorijo tudi raziskave, po katerih velja za najbolj uglednega trgovca pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Kovačič: "S poslovnimi rezultati, ki so bili dobri, smo zelo zadovoljni."
Andrej Petelinšek

V prihodnjih letih bo prehranska veriga v permanentni krizi. Populacija je vedno večja, vremenske razmere so vedno bolj neugodne, obdelovalnih površin pa je vedno manj. Če to seštejete, je jasno, kar sledi. Če želimo kritično situacijo dobro reševati, moramo najprej iskreno in transparentno komunicirati, s tovrstnimi besedami je danes začel predstavitev poslovnih rezultatov za preteklo leto glavni izvršni direktor podjetja Spar Slovenija David Kovačič. In nadaljeval, da so s poslovnimi rezultati, "ki so bili dobri, zelo zadovoljni,“ kar je podkrepil še s številkami. In sicer, zabeležili so 1,06 milijarde evrov bruto prometa, kar je slabih 11 odstotkov več kot leto prej. To so ustvarili s pomočjo 112 poslovalnic Spar in Interspar (lani so odprli novi supermarket Spar Bovec, trgovino Spar partner na Muti na Koroškem ter prenovili hipermarket Spar Rogaška Slatina in megamarket Interpas Celje), z devetimi restavracijami Interspar, 22 franšiznimi trgovinami Spar partner ter spletno trgovino Spar Online. Njihova marža pa je lani v povprečju znašala 26,7 odstotka. Kot je razložil direktor prodaje Uroš Lozej, se morda zdi visoka, a gre za delovno intenzivno panogo, a ob odštetju stroškov dela, logistike, energije..., je dobičkonosnost 1,75 odstotka.

Povečano število nakupov

Podjetje lani ni zaznamovala samo večja rast prometa, temveč se je število nakupov glede na leto prej povečalo za okoli 14 odstotkov, Sparove trgovine pa je obiskalo okrog 180.000 kupcev dnevno. Kovačič je še pridal, da iz raziskavah izhaja, da med Slovenci velja za najbolj uglednega trgovca pri nas.

So pa v podjetju lani novo zaposlili 122 sodelavcev in tako na koncu preteklega leta imeli zaposlenih več kot 5.100 ljudi. Slednji so se razveselili tudi povišice, saj so jim lani povišali plače v povprečju za 10 odstotkov. Povprečna plača zaposlenih v Sparu je bila tako 1.582 evrov bruto, kar je 8 odstotkov nad povprečjem dejavnosti. Namenili so jim tudi višji regres, ki je znašal 1.800 evrov bruto in božičnico (nagrada, vezana na poslovno uspešnost, delno na uspešnost posameznika), ki je znašala v povprečju 570 evrov bruto. Spar Slovenija svojim zaposlenim nudi tudi stalna izobraževanja in številne druge ugodnosti ter je nosilec polnega certifikata Družini prijazno podjetje; pridobili pa so še nov pristopni certifikat Družbeno odgovoren delodajalec za področje Zdravje in varnost pri delu.

Dobrodelna nota ni umanjkala

Lansko leto so podkrepili še z dobrodelno noto. Tako so sodelovali v različnih dobrodelnih projektih in namenili za nekaj več kot milijon sedemsto tisoč evrov donacij in sponzorstev. Ob letošnjih neurjih pa so z donacijami namenili več kot 190.000 evrov pomoči. Pri tem so v prvi vrsti pomagali svojim zaposlenim, donacije pa so namenili tudi lokalnim skupnostim, gasilskim društvom in štirim humanitarnim organizacijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta