Podjetništvo: Slovenija je država priložnosti, a priložnost si ustvari vsak sam

Damijan Toplak Damijan Toplak
21.03.2019 06:02

Vprašati se moramo, kaj lahko s svojim izdelkom dosežemo, česar z drugimi ne moremo. Nato pa, komu je izdelek namenjen in kakšno podjetniško zgodbo lahko posredujemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Goljar pove, da imajo dnevno po več idej, a le malo jih na koncu tudi podjetniško razvijajo.
Bor Slana

Matija Goljar je znano in uveljavljeno ime v (slovenskem) podjetništvu. Je podjetniški mentor (ima podjetje Ustvarjalnik s sedežem v Šoštanju, ta pa je lastnik podjetja Ustvarjalnikov peskovnik v Murski Soboti) in član socialnega podjetja Društvo U-mentor. Pred kratkim je voditeljica in novinarka Maja Furman ob Goljarju na Večerovem podjetniškem dogodku gostila tudi Tjašo Ban, soustanoviteljico podjetja Protocamel, ki zagotavlja zdravo in uravnoteženo prehrano (dirkalnih) kamel, ter katere mentor je bil na začetku podjetniške poti prav Matija Goljar, ki ima izkušnje tudi z ustanavljanjem svojih podjetij. Največji del slovenske javnosti pa ga pozna kot voditelja odmevne in precej gledane TV-oddaje Štartaj Slovenija, kjer iščejo nove uspešne podjetnike, katerih izdelki nato najdejo pot na Sparove trgovske police.

Od leve: Tjaša Ban, Matija Goljar in novinarka Maja Furman
Damijan Toplak

Ko Arabcem prodajaš hrano za kamele

"Slovenija verjetno ni podjetniško najbolj prijazna država, je tudi precej papirologije, toda po drugi strani imajo sedanje generacije najboljše možnosti za uspeh in ne nazadnje je podjetniško okolje za vse enako. To, da smo relativno majhna država, je kvečjemu prednost, saj smo bolj prilagodljivi, se hitreje obrnemo in ne nazadnje moramo iti čez naše državne meje, medtem ko lahko nekdo v New Yorku, kjer živi več milijonov ljudi, prodaja v razdalji nekaj kilometrov," uvodoma pove Matija Goljar in pripomni, da je Slovenija država priložnosti, a priložnost si ustvari vsak sam.
S tem se strinja Tjaša Ban, ki je študirala pedagogiko in katere cilj je bil končati doktorski študij, sedaj pa arabskim državam s svojim podjetjem Protocamel prodaja hrano za dirkalne kamele, in to iz Slovenije, ki premore vsega šest kamel. Podjetniška ideja se jima je s prijateljico in soustanoviteljico podjetja Protocamel Patricijo Kragelj porodila ob obisku ene od arabskih dežel, ko sta videli, kako nekaj dni pred dirko hranijo kamele s sladkorjem, kar je tako kot bi tekaču pred nastopom dajal piti energijske pijače. Ob tem pa imajo kamele, kar sta ugotovili precej kasneje, kot stalne prežvekovalke težave še zaradi acidoze ali zakisanosti telesa. Večkrat sta obiskali sejem v Dubaju in sedaj imata vizijo, da njuna hrana za kamele, ki jo trenutno izdelujejo v Italiji, postane zlati standard na področju prehrane dirkalnih kamel. Za pripravo ustrezne hrane sta se povezali z veterinarjem in nutriconistom, Slovencem, ki živi in dela na Nizozemskem.

Kamele ne služijo le dirkanju, zelo veliko jih uporabljajo tudi za turistične namene.
Arhiv VEČERA

Podjetnik je detektiv

Pred približno osmimi leti, ko je Matija Goljar stopal na svojo pravo podjetniško pot, je vladala gospodarska kriza in Goljar se spominja, da so sošolci po večini obupavali, kaj bodo počeli v življenju. Sam je po naravi optimist in ta negativizem mu ni blizu. Že res, pravi, da podjetništvo v našem okolju ni najbolj domače, a najboljša začetna pot za podjetništvo je, da skušaš nekaj iz svojega hobija spremeniti v pravi posel. "Moja želja skozi podjetniško mentorstvo ni bila, da bi naredili kapitaliste, ampak priti do točke, ko lahko nekaj proda(ja)š. Predvsem pa, da dobimo podjetne in samozavestne ljudi. Iz takšnega razmišljanja je nastal projekt Štartaj Slovenija," spomni. Doda pa, da ni tako, da bi imeli idejo za milijon evrov, ki se bo sama od sebe čudežno razvila. Ne, to je le vizija, za katero je treba trdo garati. A to ne pomeni, da se za desetletje zapremo v garažo in iščemo svoj popolni izdelek, ker tega ni. "Podjetnik je neke vrste detektiv. Zazna problem, ki ga nihče ne zna rešiti. Gre za poslovno priložnost in ne toliko za produkt. Ti si šef svojega podjetja in lahko sproti, glede na pričakovanja in želje kupcev, izdelek spreminjaš. Podjetnik že mora biti pameten, a ne sme preveč akademsko razmišljati o popolnem izdelku, temveč mu morajo kupci povedati, kaj potrebuje trg," meni.

Matija Goljar: “Najpogostejša (podjetniška) ideja pri Slovencih je recimo zobna ščetka, ki bi imela v držalu zobno pasto.”
Mankica Kranjec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta