Podravje v koronskem času: Turizem in gostinstvo "na aparatih", dobički in plače nizki, več kot 200 manj samostojnih podjetnikov ...

Srečko Klapš Srečko Klapš
26.05.2021 06:00
V koronskem letu 2020 je imelo gospodarstvo Podravja za pet odstotkov nižje prihodke in najnižji čisti dobiček v zadnjih petih letih. Povprečna plača je lani znašala 1620 evrov in je bila za 54 evrov višja, a še vedno za 154 evrov nižja od slovenskega povprečja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okrevanje gostinstva, še posebej hotelirstva, bo ob sedanjih ukrepih še dolgo. 
Igor Napast

Gospodarske družbe v Podravju so preteklo leto ob 9,2 milijarde evrov prihodkov, ki so bili nižji za pet odstotkov, sicer zaključile s pozitivnim poslovnim izidom v višini 267 milijonov evrov, a je bil ta najnižji dosežen v zadnjih petih letih. V primerjavi z letom 2019 so glede na posledice koronavirusa kljub nižjim prihodkom in dobičkom nekoliko, za štiri odstotke, povečale dodano vrednost. Ob tem pa je bil doseženi neto celotni dobiček za osem odstotkov nižji kot leto poprej, neto čisti dobiček pa za kar dvanajst, je povedala vodja izpostave Ajpesa v Mariboru Vesna Zupanič.

 

Več kot dvesto manj samostojnih podjetnikov

Skupaj je tako 373 milijonov evrov čistega dobička v minulem letu imelo 5545 družb, z izgubo pa je leto zaključilo 2792 družb, v višini 106 milijonov evrov. Glede na leto 2019, ko je izguba znašala 67,5 milijona evrov, je bila tokrat občutno višja. Najbolj, za slabo tretjino (-29 odstotkov), so upadli prihodki v gostinstvu, ki je imelo posledično preko osem milijonov evrov izgube. Medtem so se prihodki v dejavnosti kulture, razvedrila in rekreacije znižali za 23 odstotkov, poslovnih in storitvenih dejavnosti pa za petino.

Lani je 8597 gospodarskih družb, kar je dvesto več kot leto poprej, poslabšalo rezultat tudi na tujih trgih, saj je izvozilo za 3,8 milijarde evrov blaga in storitev, kar je celo za sedem odstotkov manj kot v letu 2019. Povprečna plača na zaposlenega je lani znašala 1620 evrov in je bila sicer za 54 evrov višja, a še vedno za 154 evrov nižja od slovenskega povprečja.

Število samostojnih podjetnikov se je lani zmanjšalo za 216 na 7673. Ustvarili so za 781 milijonov evrov prihodkov, ob čemer so imeli 54 milijonov evrov neto podjetnikovega odhodka.

 

Lani celo manj stečajev

Zaradi moratorija za insolvenčne postopke se je lani število začetih stečajev podjetij celo znižalo, s 172 na 122. Ob tem pa je bilo za 16 odstotkov več izbrisov samostojnih podjetnikov iz poslovnih registrov. Na Ajpesu sicer ocenjujejo, da bi to dinamiko lahko zamajalo postopno umikanje državnih ukrepov in pomoči. Ob tem ne morejo izločiti vpliva državnih pomoči, lani so jih namreč podjetja prejela za trikrat več, menijo pa, da bi to imelo pomemben vpliv na končni poslovni izid podjetij. V tej postavki je bilo za okoli 292 milijonov evrov, od tega pretežno državnih pomoči in subvencij, medtem ko je bil leta poprej ta znesek le 142 milijonov evrov. Znižuje se tudi donosnost kapitala, ki je še leta 2016 bila 0,081-odstotna, lani pa le še 0,064-odstotna.

Andreja Terbuc Munda, vodja oddelka za statistiko in informiranje, še ocenjuje, da se posledice koronakrize, zaradi finančne stabilnosti gospodarskih družb, ugodnih poslovnih rezultatov preteklih let in občutnih državnih pomoči gospodarstvu, še niso odrazile v poslabšanju poslovanja regije kot celote, z izjemo gostinstva, kulture in storitev.

"Gospodarski šok je sicer zmanjšal pričakovano prodajo. V regiji lani opažamo upad prihodkov tako na domačem trgu za šest odstotkov kot na tujih trgih za sedem odstotkov. Čisti dobiček je ostal na ravni izpred leta dni, hkrati pa se je čista izguba povečala za skoraj 40 odstotkov. To je prineslo nižji neto čisti dobiček, pri čemer so omejitve zaradi koronavirusa najbolj prizadele storitveni sektor, še posebej gostinstvo," je še podčrtala Terbuc Munda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta