(POGLED) Za koga EU na Zahodnem Balkanu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nedavni izostanek soglasja Francije k začetku pogajanj Albanije in Severne Makedonije z EU o vstopu v polnopravno članstvo ter izjava predsednika Macrona, da je BiH, in ne Kosovo, najbolj nevarna "tempirana bomba" na Zahodnem Balkanu, sta zlasti v regiji, a tudi širše, izzvali val ogorčenja. A kje smo v resnici s širitvijo EU na območje nekdanje SFRJ danes, po skoraj 20 letih? V EU je, poleg Slovenije, samo ena država Zahodnega Balkana, Hrvaška. Dve, Črna gora in Srbija, sta na poti pogajanj, ki nikakor ne obetajo skorajšnjega vstopa v EU. Dve državi, Makedonija, ki je morala zaradi ozkosrčne politike Grčije in mitomanije makedonskih nacionalistov postati Severna Makedonija, in Albanija, sta zamrznjeni v čakalnici. Dve državi sta v "sosednji politični galaksiji". BiH, formalno sicer država, realno nikakor ne uspe delovati kot država. Druga, Kosovo, za del članic EU ni niti suverena država.
V Bruslju in v prestolnicah držav članic EU se zavedajo, da so vse države Zahodnega Balkana objektivno še dolga leta oddaljena od izpolnitve pogojev za vstop v EU. Celo med samimi članicami EU je nekaj držav, ki si zaslužijo ostre kazni zaradi neizpolnjevanja evropske zakonodaje. Nekatere danes ne bi izpolnile "kopenhagenskih političnih kriterijev" za vstop v EU. Poljska, Madžarska in Hrvaška zagotovo ne. Situacija na Zahodnem Balkanu je zaradi različnih zelo kompleksnih razlogov izjemno zapletena in katerakoli hitra gospodarska, sploh pa institucionalna ter družbena preobrazba preprosto ni možna.
Položaj "tako blizu in tako daleč od EU" političnim elitam na Zahodnem Balkanu omogoča, da lahko s kriminalom, prevarami in tudi načrtno vodenimi nacionalističnimi ter versko zaznamovanimi incidenti ali kar permanentnim stanjem avtokratsko vodijo svoje države, kjer formalna predstavniška demokracija ter pluralizem političnih strank mnogokrat služita kot Potemkinova vas za politike iz EU, za katero se v resnici skrivata posodobljena plemensko-rodbinska povezava ter iskanje osebnih koristi zunaj in mimo zakona, "neodvisni" mediji pa so servis za primitivno indoktrinacijo.

Reuters
Tomaž Šaunik
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta