Poklukar: Dokazov o povezavi smrti diplomatove žene v Bruslju s cepljenjem trenutno ni. Smo pripravljeni na izdajanje zelenih potrdil?

M.R., JMC, STA
21.05.2021 14:39
Minister za zdravje Janez Poklukar je med današnjim obiskom v Mariboru povedal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dobil informacijo, da je v Bruslju prišlo do smrti, ki bi bila lahko povezana z nedavnim cepljenjem proti covidu-19. Poudaril je, da trenutno dokazov za to ni, bo pa zadevo temeljito preučila komisija na ministrstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
EPA

"Potrebno je sprožiti postopke in to potrditi oziroma ovreči. Na podlagi tega je NIJZ že izvedel prijavo ministrstvu za zdravje, ki bo oblikovalo komisijo, ki bo pregledala vso dokumentacijo," je povedal minister Janez Poklukar in ob tragičnem dogodku izrekel sožalje družini preminule.

Pojasnil je, da morajo pridobiti dokumentacijo iz tujine, saj se je ta slovenska državljanka zdravila v Bruslju. Zato po besedah Poklukarja ni mogoče reči, kdaj bodo znani rezultati preiskave zadeve. "Na vseh možnih področjih sodelujemo z mednarodnimi inštitucijami, da pridemo zadevi do dna. Ta trenutek pa je neprimerno, da bi javno ugibal o razlogih za tragičen dogodek, zato pozivam vse k sočutju in sožalju družini," je dejal v izjavi za medije med obiskom v Mariboru.

O morebitnih drugih zapletih pri cepljenju proti covidu-19 z vektorskimi cepivi oziroma pri drugih slovenskih diplomatih v Bruslju - neuradno naj bi bili po cepljenju s cepivom Jenssen (Johnson&Johnson) trije diplomati na opazovanju - minister nima podatkov. "Pustimo strokovni komisiji, da pridobi dokumentacijo, jo pregleda in poda končne zaključke, s katerimi bomo potem tudi seznanili javnost," je povedal.

Zaenkrat je po njegovih besedah vse stranske učinke cepljenja proti covidu-19 preučila Evropska agencija za zdravila (Ema), ki ima največji obseg podatkov. "Govorimo o stotinah milijonih podatkov o cepljenjih. Ema zaenkrat ni omejila cepljenja z nobenim cepivom. Tudi v tem tragičnem primeru nimamo zaenkrat nobenih definitivnih dokazov ali kakršnih koli podatkov, da je šlo za zaplet cepljenja. Je pa sum, ki ga bo stroka preučila," je povedal.

V Bruslju se je cepilo skupno 168 diplomatov in njihovih družinskih članov, so pojasnili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Cepljeni so bili 7. maja s cepivom proizvajalca Johnson@Johnson.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta