Poklukar pred leti ni prepričal poslancev Levice. NSi: Premier očitno bolj ceni lojalnost kot strokovnost

L. M., STA
07.02.2023 15:45

Politični odzivi na kandidaturo Boštjana Poklukarja za novega notranjega ministra so skopi. Velikega navdušenja ni mogoče zaznati niti v koalicijskih vrstah, v opozicijski NSi pa so do izbora predsednika vlade kritični.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Levici so pred leti imeli zadržke glede Boštjana Poklukarja.
Robert Balen

Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar se bo na pristojnem parlamentarnem odboru državnega zbora predstavil v ponedeljek. V koaliciji so za zdaj z odzivi skopi. V SD izbire kandidata za zdaj niso komentirali, saj da spada v kvoto Gibanja Svoboda. "V SD verjamemo, da bo bodoči minister deloval v skladu z zakonodajo in uspešno izpolnjeval koalicijske zaveze," je dejal vodja poslancev SD Jani Prednik.

Maljevac: Glede Poklukarja se bomo še pogovorili

Ko gre za najmanjšo koalicijsko stranko Levico, velja spomniti, da so se njeni poslanci leta 2018 na glasovanju o vladni ekipi pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca zaradi pomislekov glede nekaterih ministrov, tudi Poklukarja, vzdržali. Na vprašanje, ali imajo pripombe na Poklukarja tudi tokrat, pa je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac iz kvote Levice odgovoril, da se bodo v stranki še pogovorili. "Če bo prestal zaslišanje, hočemo, da bo deloval v skladu z zakonom in koalicijskimi zavezami ter v skladu s pričakovanji civilne družbe in nevladnih organizacij," je poudaril Maljevac. Ob tem sicer ne gre pričakovati, da bi katera od koalicijskih strank nasprotovala Golobovemu predlogu.

"Premišljena predsednikova kandidatura je v državnem zboru," pa je dejal vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Po njegovih besedah je v poslanski skupini Svoboda podpora kandidaturi Poklukarja enotna, na zaslišanju pa od njega pričakujejo jasne odgovore o migracijski politiki, spoštovanju človekovih pravic, zmanjšanju korupcije, gospodarskem kriminalu, povečanju prometne varnosti in depolitizaciji policije: "Policija naj bo orodje v rokah ljudi in ne v rokah aktualne politike." Glede povečevanja vpliva državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca v koaliciji pa je Sajovic odgovoril, da ni videl, "da bi bil Črnčec predlagan kot kandidat za ministra".

V NSi se ne spomnijo odmevnih Poklukarjevih dosežkov

V opozicijski NSi pa obžalujejo, da se je premier Robert Golob med mnogimi strokovnimi in kompetentnimi kandidati odločil, da bo funkcijo notranjega ministra zaupal politiku. "Očitno lojalnost ceni nad strokovnostjo, po drugi strani pa nas tudi skrbi, da vsi represivni resorji, prehajajo pod politično opcijo (LMŠ, op. a.), ki na zadnjih volitvah ni dobila podpore volivcev," je dejal poslanec NSi Janez Žakelj. LMŠ, katere član je bil v preteklosti tudi Poklukar, se na lanskih parlamentarnih volitvah ni prebila v državni zbor. "V NSi se tudi ne spomnimo česa odmevnega, kar bi kot notranji minister storil Poklukar," je dodal Žakelj. Za odziv smo zaprosili tudi opozicijsko SDS, ki pa nam svojega stališča glede Poklukarja ni posredovala.

Premier Golob je predlog kandidature Poklukarja za notranjega ministra v državni zbor poslal v ponedeljek. V vladnem uradu za komuniciranje so ob tem napovedali, da bo kandidat za ministra Poklukar na voljo za izjavo po predstavitvi na matičnem odboru v državnem zboru. Seja odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z njegovo predstavitvijo je sklicana za ponedeljek. Ob zeleni luči matičnega odbora bodo poslanci po napovedih predsednika vlade o kandidatu za ministra odločali na naslednji redni seji, ki se bo začela 20. februarja. Če bo izvoljen, bo Poklukar, ki je sicer notranje ministrstvo vodil že v obdobju Šarčeve vlade, nasledil Tatjano Bobnar, ki je po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom z ministrskega položaja odstopila decembra lani. Vodenje resorja je takrat začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta