Premier Golob za novega notranjega ministra predlaga Boštjana Poklukarja. Kaj o njem menijo nevladniki?

Luka Mlakar Luka Mlakar
06.02.2023 16:00

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za imenovanje Boštjana Poklukarja za novega ministra za notranje zadeve. Poklukar je notranje ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob je za novega notranjega ministra izbral Boštjana Poklukarja.
Tamino Petelinšek/STA

Boštjan Poklukar, ki spada v nekdanji kadrovski bazen LMŠ, po lanski združitvi strank pa je postal član Gibanja Svoboda, je v igri za novega notranjega ministra vseskozi veljal za najresnejšega naslednika Tatjane Bobnar. Notranje ministrstvo je vodil že v času vlade Marjana Šarca, od junija lani pa vodi upravo za vojaško dediščino pod okriljem ministrstva za obrambo. Predlog za imenovanje Poklukarja za novega notranjega ministra je premier Robert Golob že poslal v državni zbor.

Boštjana Poklukarja povezujejo z Damirjem Črnčecem

Poklukar je po izobrazbi magister javne uprave, od leta 1991 pa je zaposlen na ministrstvu za obrambo. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa tudi s spominskim znakom Stražnice 1991. Od leta 2015 je bil Poklukar zaposlen v upravi za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil regijski center za obveščanje Kranj.

Z vrnitvijo Poklukarja na vrh notranjega ministrstva, če bo seveda dobil zeleno luč poslancev, naj bi se po mnenju poznavalcev zakulisnega dogajanja v policiji povečal vpliv državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca. Kot je znano, je bil Črnčec pred leti mentor Poklukarjevega magistrskega dela na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju, Poklukar pa naj bi bil na drugi strani tisti, ki je Črnčeca spoznal in politično povezal s Šarcem, ki je kasneje postal predsednik vlade.

Robert Balen

V sporu med premierjem Golobom in nekdanjo ministrico Bobnar glede domnevnih političnih pritiskov na policijo, ki se je končal z odstopom ministrice, se je Poklukar postavil na stran predsednika vlade. Kot je takrat ocenil za Televizijo Slovenija, je šlo za politično izsiljevanje predsednika vlade s strani ministrice. "Ko izgubiš zaupanje predsednika vlade, seveda takoj greš, ne pa da še politično mrcvariš predsednika vlade in celotno vlado še cel teden do tvojega odstopa," je bil do Bobnar kritičen Poklukar.

V povezavi z Golobovimi zahtevami po "očiščenju" policije pa je Poklukar dejal, da je tudi civilna družba zahtevala, da se policijo depolitizira. "Ko danes pogledamo znotraj slovenske policije, vidimo, da so tam še vedno ljudje, ki so odločali o tem, da so s protestov odnašali bralce ustave, špricali z vodnim topom množico in zaplinjali Ljubljano. Tu bo treba narediti domačo nalogo in verjamem, da bo naslednja garnitura na ministrstvu za notranje zadeve to tudi naredila," je decembra lani dejal Poklukar.

Bervar Sternad: Poklukar ni primeren za notranjega ministra

S Poklukarjevim preteklim delom na notranjem ministrstvu sicer niso bili najbolj zadovoljni v nevladnih organizacijah. Kot je za Dnevnik dejala direktorica PIC – Pravno informacijskega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad, je Poklukar kot minister prisluhnil njihovim predlogom, a dialog ni prinesel nobenih rezultatov. "Glede na dosedanje izkušnje, ki jim imamo z njim, predvsem na področju kompetentnosti, in glede na to, na kaj vse opozarjamo v našem pismu, ocenjujemo, da Poklukar ni primeren za ministra za notranje zadeve," je bila jasna Bervar Sternad. Da sodelovanje z ministrstvom v času, ko ga je vodil Poklukar, ni bilo najbolj učinkovito, je poudaril tudi direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori, a je dodal, da pismo, ki ga je 15 nevladnih organizacij v povezavi z imenovanjem novega notranjega ministra prejšnji teden poslalo predsedniku vlade, ni konkretno uperjeno proti nikomur.

Nevladniki so kritični do Poklukarjevega preteklega dela na notranjem ministrstvu.
Robert Balen

"Resor notranjega ministrstva je izjemno pomemben, to smo še posebej videli pod prejšnjo vlado, ki je tam naredila veliko škode. Zdaj je potrebno to škodo sanirati. Ministrica Bobnar je ministrovanje pričela zelo obetavno, na ministrstvo je povabila tudi nekaj zelo kompetentnih ljudi, takoj je začela razreševati nekatere glavne probleme, in to v dialogu s civilno družbo. To je zdaj nekako zastalo, to nas skrbi, in ključni namen tega pisma je, da to skrb izrazimo," je pojasnil Šori. Omenjeno pismo so med drugim podpisali v PIC – Pravno informacijskem centru za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija, Mirovnem Inštitutu, Slovenski filantropiji, Društvu za nenasilno komunikacijo, Delavski svetovalnici ... "Ključna področja, ki smo jih izpostavili v pismu, je treba nasloviti čim prej, tukaj je nekaj res zelo urgentnih zadev, ki jih je potrebno rešiti," je dodal Šori.

Od novega ministra pričakujejo odprtost in pripravljenost na dialog

In kaj od novega notranjega ministra pričakujejo nevladniki? Kot so poudarili, je ministrstvo za notranje zadeve ena od ključnih institucij v državi za zagotavljanje varnosti prebivalcev Slovenije, pregon kriminalitete ter varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kakor tudi demokratičnih načel delovanja: "Zato vas pozivamo, da to upoštevate pri izbiri novega ministra oziroma ministrice, ki bo prevzel oziroma prevzela odgovornost za delovanje države na teh področjih," so v pismu predsedniku vlade zapisali predstavniki nevladnih organizacij. 

Kot so poudarili, imajo nekatere nevladne organizacije z vsakokratnimi ministri in ministricami za notranje zadeve že dolgoletne izkušnje, ki variirajo od zelo dobrih do tistih, ko komunikacije in sodelovanja med nevladniki in ministrom sploh ni bilo: "Odprtost in pripravljenost na konstruktiven in strokoven dialog zato za nas ostaja temeljno pričakovanje, še posebej, če naj se nadaljuje že zastavljeno delo in sodelovanje, ki nakazuje učinkovito uresničevanje predvolilnih zavez." 

V pismu predsedniku vlade so izpostavili šest ključnih področij, kjer delo bodisi že poteka oziroma je bilo načrtovano in vključuje tudi sodelovanje notranjega ministrstva z nevladnimi organizacijami in iniciativami. V povezavi s tem so navedli novo celovito strategijo na področju migracij, prenovo zakonov o mednarodni zaščiti in o tujcih, pripravo zakona o integraciji in zakona, ki bi uredil položaj otrok brez spremstva, prenovo zakona o javnih zbiranjih ter ukrepe na področju preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami. Ob tem tudi poudarjajo, da bi bilo treba skladno s standardi varovanja človekovih pravic urediti položaj izbrisanih brez stalnega prebivališča, pa tudi drugih ljudi z neurejenim statusom, katerih bivanje pri nas se dolgotrajno tolerira.

"Od novega vodstva ministrstva pričakujemo senzibilnost do zgoraj navedenih tem in nadaljevanje že začetega skupnega dela ter konstruktivnega dialoga, iskanje rešitev v največjem interesu varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter zaščito demokratičnih načel delovanja. Vsa navedena področja nevladne organizacije dobro poznamo in lahko prispevamo k iskanju dobrih rešitev, s svojim znanjem in izkušnjami pa smo seveda pripravljeni podpreti novega ministra oziroma novo ministrico,"
predsedniku vlade sporočajo nevladniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta