Policija na zavodu za blagovne rezerve, direktor Anton Zakrajšek zaradi bolezni prosil za razreštev, namesto njega Tomi Rumpf

STA, M.R.
21.04.2020 19:22

Policija je danes zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme obiskala zavod za blagovne rezerve. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sporočil, da je bil na mesto direktorja zavoda imenovan nov direktor, ki je zamenjal Antona Zakrajška. Namesto njega je bil na položaj v.d. direktorja imenovan nekdanji direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek.
Nebojša Tejić/sta

Po današnji seji vlade na Brdu pri Kranju je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sporočil, da je bil imenovan novi v.d. direktorja zavoda za blagovne rezerve. "Nabava zaščitne opreme mora biti odgovorna in transparentna, zato bomo okrepili nadzor nad ZBR in izvedli tudi notranjo revizijo. Od vseh, ki so v postopek vključeni, pričakujem, da delo opravijo kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti," je zapisal na Twitterju.
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1252663237172236288{/twitter}
Počivalšek je v po seji vlade medijem povedal, da je prejel Zakrajškovo prošnjo, da ga vlada razreši z mesta direktorja. "Navedel je, da funkcije ne more opravljati zaradi zdravstvenih razlogov," je pojasnil. Najnovejši štiriletni mandat bi se mu sicer iztekel konec avgusta prihodnje leto. Na položaju je bil namreč vse od julija 2008.
Zakrajšek se je sicer nedavno okužil tudi z novim koronavirusom, a je po Počivalškovih trditvah delo, tudi v zvezi z nabavo zaščitne opreme, večji del časa opravljal od doma. "Od doma je sodeloval pri vseh poslih zavoda in ministrstvo ga je za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorilo, da niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja," je dejal.
Tomi Rumpf je v preteklosti opravljal funkcijo direktorja Javnega zavoda Kobilarna Lipica in družbe Lipica Turizem, direktorja Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah in funkcijo svetovalca generalnega direktorja v podjetju Bankom. Bil je tudi vodja kabineta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in med drugim opravljal tudi različne vodstvene funkcije v Skupini Perutnine Ptuj, so še pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje. Položaj bo prevzel v sredo.

Policija na zavodu za blagovne rezerve

Domnevne nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme sicer preiskuje tudi policija. Ljubljanska policijska uprava je namreč sporočila, da zadevo preverjajo kriminalisti. Pomembne informacije so preverjali tudi na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije.
Drugih podrobnosti pa zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, niso posredovali. 

Namesto FFP2 prišle kirurške maske

Kot je danes že povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.
Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.
Do težav po Šestanovih pojasnilih prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.
Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.
Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.
Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil Šestan.
Razmere v zavodu za blagovne rezerve naj bi se po navedbah televizije poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, nekdanjega direktorja družbe Golte, s katerim je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo 25. marca. Terče naj bi bil zaupnik ministra Počivalška in naj bi bil nadzoroval sklepanje pogodb. To so na ministrstvu sicer zanikali. Pred enim tednom je zavod s Terčetom prekinil pogodbo.
Opozicija v DZ je že minuli teden zahtevala tudi ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preverjala te dobave. O tem ravno danes razpravljajo na odboru za zdravstvo v.
Počivalšek se je v izjavi po seji vlade odzval tudi na očitke v zvezi s Terčetom, "Odredil sem skupino za pomoč vsem, ki delajo na zavodu za blagovne rezerve, vodja te strokovne skupine je bil Mitja Terče. Nima pogodbe z ministrstvom, delo na zavodu je opravljal pro bono, dokler je bilo to možno, in ni imel nobenih pooblastil za delo pri nabavi zaščitne opreme," je navedel minister.

Jerca Korče: Pozno ... prepozno

Zamenjavo na vrhu blagovnih rezerv je na Twitterju komentirala poslanka LMŠ Jerca Korče. "Pozno.... prepozno. Šele pritisk medijev in opozicije je iz fototerminskega spanca prebudil odgovorne. Poleg tunkanja podrejenih mora 'vodja' prevzeti odgovornost - natančneje politično odgovornost," je zapisala ob Počivalškovem tvitu.
{twitter}https://twitter.com/Je_rca/status/1252668761657741313{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta