Ponarejanje podpisov? Pobudo za razrešitev Igorja Kadunca so preverjali tudi policisti

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
05.01.2021 14:18
Z oktobrsko pobudo, da se razreši generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Igorja Kadunca, kar so zahtevali člani programskega sveta blizu vladajoči koaliciji, se je ukvarjala tudi ljubljanska policija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc
Robert Balen

Spomnimo, lanskega oktobra je precej vprašanj, tudi pravnih sprožilo zlasti zbiranje podpisov pod pobudo za Kadunčevo razrešitev, kar naj bi vodil Slavko Kmetič (SDS). Prvopodpisana pod pobudo je bila sicer Alenka Gotar, prav tako članica SDS, ki je v tem mandatu dobila zaposlitev na zaupanje v ekipi ministra za kulturo Vaska Simonitija.

"Zastavili so mi samo vprašanje, ali podpiram, da gre zadeva na dnevni red seje, češ da potrebujejo za to 15 glasov (za vložitev predloga je sicer potrebnih 10 glasov, op. a.). To je vse. Ne bi bilo prvič, da bi o takih zadevah, kot je finančno stanje RTVS, razpravljali na programskem svetu. Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili," je tedaj za Večer povedala programska svetnica Marija Orešnik (Zveza društev upokojencev Slovenije). Poleg Kmetiča, Gotarjeve in Orešnikove so se sicer pod pobudo sprva podpisali še Jelka Stergel, Alojzij Bogataj, Janko Kos, Igor Prodnik, Žiga Kušar, Leon Oblak, Janez Juhant, Janez Štuhec, Nastia Flegar in Rok Hodej.

Da bi bilo treba zadeve dodatno preveriti, tudi sam način vlaganja pobude, je bilo tedaj prepričanih kar nekaj programskih svetnikov. A se postopek na koncu ni ustavil, programski svet je izpeljal glasovanje in, kot je znano, je svetu zmanjkal glas, da bi razrešil generalnega direktorja javnega servisa Igorja Kadunca. Za njegovo predčasno razrešitev je glasovalo 14 svetnikov (potrebnih je 15 glasov), devet jih je bilo proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Seja programskega sveta
Robert Balen

A kot kaže, je bila v ozadju postopka kljub vsemu vložena anonimna prijava na policijo, kar so nam potrdili tako na ljubljanski policijski upravi kot v programskem svetu. Nedavno je namreč kriminalist zaradi nenavadnega zbiranja podpisov za Kadunčevo razrešitev opravil telefonski pogovor s predsednikom programskega sveta Cirilom Baškovičem. "Predsednik je kriminalistu povedal potek dogodkov glede zbiranja in nato preverjanja podpisov za pobudo za razrešitev generalnega direktorja," so nam pojasnili na programskem svetu. Na vprašanje, ali je kriminalist opravil pogovor še s katerim članom sveta, so nam na Kolodvorski podali odgovor "verjetno", medtem ko so na ljubljanski policijski upravi pojasnili, "da na del vprašanj, ki se nanašajo na konkretno določljive osebe, skladno z zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov ne moremo odgovarjati". In dodali: "Lahko pa povemo, da smo v konkretnem primeru na podlagi prejete anonimne prijave zbirali obvestila in preverjali razloge za sum, ali je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ki pa niso bili potrjeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.