(POROTA) Četrto soočenje na Pop TV: "Janši normalnost ne paše. Nismo ga takega vajeni."

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
18.04.2022 23:34

Z Janšo je nekaj narobe. Ni ta pravi. Ključno vlogo je tako tokrat opravila Alenka Bratušek. Nastope predstavnikov strank in gibanja komentirata profesor retorike in argumentacije Igor Ž. Žagar ter publicist Marko Crnkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na četrtem predvolilnem soočenju televizije Pop TV so na vprašanja voditelja Uroša Slaka odgovarjali predsednici in predsedniki strank ter gibanja, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo preboj v državni zbor. V studiu so tako nastopili Janez Janša (SDS), Tanja Fajon (SD), Luka Mesec (Levica), Marjan Šarec (LMŠ), Matej Tonin (NSi), Alenka Bratušek (SAB) in Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), medtem ko je predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob zaradi okužbe s koronavirusom sodeloval prek videopovezave. V ospredju razprave je bil tokrat gospodarski razvoj države.

Robert Balen

Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije: "OK, soočenja o gospodarstvu so vedno naporna: vsak udeleženec žonglira s kopico številk in odstotkov, odhodki in prihodki, in ti podatki se ponavadi močno razlikujejo od številk drugih udeležencev, tudi če pripadajo podobni ideološko-politični opciji in če jih sploh znajo ubesediti in razumljivo, obenem pa prepričljivo, predstaviti v tistih nekaj minutah, ki jih imajo na razpolago. Gledalec in gledalka sta tako vedno v nemogočem položaju, da presodita, četudi o financah in ekonomiji nimata pojma, kdo ima prav in kdo ne, čigave številke držijo in čigave ne. Mission impossible, razen če ni prav to vaša strokovna ali poklicna specialnost. Večina pa se bo odločala (če ji mahedranje s številkami ne bo dosadilo že prej) le na osnovi vtisa, ki ga bodo govoreči pustili, na osnovi njihove prepričljivosti, ki pa ob pomanjkanju znanja o številkah ne more biti kaj več kot - všečnost.

In če sodimo le na osnovi prepričljive všečnosti, potem je tokrat s svojim nastopaštvom brez dvoma briljiral Matej Tonin: urejen in spedenan, umirjen in zrihtan gospod, ki si zna vedno izboriti besedo, voditelj pa mu to benevoletno dovoljuje. In potem razlaga všečne stvari, ki vsakomur pridejo do živega in ob katerih se vsakomur milo stori: kako je potrebno znižati davke - in kako so to tudi storili -, da bo vsakomur več ostalo v žepu, vsak pa že sam najbolje ve, kajne, kako zapraviti svoj denar. Ve, seveda ve, ne ve pa vsak, da brez davkov ni javnega šolstva, ni javnega zdravstva, ni javne infrastrukture.

Robert Balen

In človek bi upravičeno pričakoval, da koordinator Levice, ki stoji na Toninovi desni, to nemudoma pojasni. Ampak ne, Mesec se poti, živčno prestopa, vije prste in je sploh v precejšnje razočaranje. Tako kot prejšnji teden Tašner Vatovec, katerega nastop je bil tako anemičen, da smo njegovo prisotnost v studiu komaj opazili, bi pa pustil boljši vtis, če ga sploh ne bi bilo. Ali pa Miha Kordiš pred njim s svojo togo držo, brezizraznim pogledom in skoraj robotsko deklamacijo, ki povozijo še tako pomembno sporočilo. Škoda.

Ključno vlogo je tako tokrat opravila Alenka Bratušek, katere obličje kar zažari, ko govori o odstotkih in številkah: konec koncev je bila gospa dolga leta direktorica direktorata za proračun. Vaški posebnež iz Šentilja pri Velenju ji ni mogel parirati, pa se je zatekel v zmajevanje z glavo, zavijanje z očmi in že znane cinične nasmeške. Se s tem zmaga na volitvah?"

Robert Balen
Robert Balen

Marko Crnkovič, publicist: "Soočenje na Pop TV je zaznamovala fizična odsotnost Roberta Goloba, ki se je zaradi nenadne obolelosti za korono bil primoran oglašati po zoomu. Indisponiran in dislociran se Golob sam ni mogel v polnosti prijavljati k replikam in je s tem zlasti v prvem delu puščal več prostora drugim diskutantom. Kar je povedal, je sicer povedal v redu, vendar je kljub temu mogoče domnevati, da bi zdrav in v studiu dal soočenju močnejši pečat.

Pa je na njegov račun zato pustil močnejši pečat kdo drug?

Ne. Njegovi konkurenti že ne.

Z Janšo je nekaj narobe. Ni ta pravi. Tako kot že v prvem soočenju z Golobom prejšnji teden na Kanalu A se je delal še kar finega, konkretnega, na trenutke celo mirnega in dostojanstvenega.

Janša v soočenjih ne operira z najmočnejšimi, tviteraškimi, posplošeno desničarskimi, opravljivimi, natolcevalskimi aduti. Čudna strategija. Janši normalnost ne paše. Nismo ga takega vajeni. Njegovi volilci še tem manj. Novih volilcev pa ne bo od nikoder.

Nisem štel, kolikokrat se je Janša v soočenju presenečeno zdrznil, namrščil čelo in se cinično nasmehnil - češ: what, prosim, kaj pa ta naklada -, sicer tudi repliciral in protestiral s protiargumenti, ampak to mu je očitno bilo dovolj.

Robert Balen

Za razliko od prej omenjenega soočenja se ni obnašal, kot da so njegovi nasprotniki njegovi sparing partnerji, temveč je v bistvu vzbujal vtis, da je Tanjina, Alenkina, Marjanova in Lukova boksarska vreča. In to priložnost za trening so ti tudi dobro izkoristili. Zlasti izvorni kulovci, ki jim Golob prepušča dirty business sesuvanja Janše.

Čast aktualne koalicije je rešil Zdravko Počivalšek, ki je bil na svoj bademajsterski način še najboljši argumentator tega, kar je Janša hotel povedati.

Od Tonina ni bilo veliko koristi. Zaneslo ga je celo tako daleč, da je začel govoričiti, zakaj vsi toliko govorijo o stvareh, ki da ne funkcionirajo -, namesto da bi se skupaj veselili uspehov.

Najbolj neopazen je bil sicer Šarec. Že spet. Tudi on ni ta pravi.

Čestitam Pop TV, da so zasedbo soočenja sestavili tako neženirano in arbitrarno: prosto po javnomnenjskih anketah. Drznem si trditi, da smo najbrž res gledali te, ki jih bomo gledali v naslednjem mandatu -, in da tisti, ki jih ni bilo v studiu, niti niso relevantni."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta