(POROTA) Drugo soočenje na Pop TV: Opozicija povozila oslabljeno, demoralizirano desnico

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.04.2022 23:35

Robert Golob se bo zapisal v zgodovino s tirado proti Twitterju, Romani Tomc pa je blazirana elegantnost iz prvega soočenja razpadla v ignoranco in aroganco. Nastope predstavnikov strank komentirata profesor retorike in argumentacije Igor Ž. Žagar ter publicist Marko Crnkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljoša Kravanja/Pop TV

Na televiziji Pop TV so pripravili še drugo soočenje predstavnikov in predstavnic strank, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo najboljše rezultate pred tokratnimi volitvami. V studiu so se tokrat soočili Romana Tomc (SDS), Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Jernej Vrtovec (Nova Slovenija), Alojz Kovšca (Povežimo Slovenijo) in Luka Mesec (Levica), soočenje pa je vodil Jani Muhič

Kot so zapisali na Kranjčevi, so se na tokratnem soočenju dotaknili "podivjanih cen v energetiki, stanovanjske problematike in tudi zadnjih aktualnih političnih dogodkov na Madžarskem in v Srbiji".

Robert Balen

Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije: "Oh, ja, PopTV-ju je tokrat res uspelo. Če se je nacionalka glede predvolilnih soočenj diskreditirala že v izhodišču, saj je soočanja neparlamentarnih strank postavila v popoldanske ure, ko so pred ekrani le upokojenci in gospodinje, ki imajo TV-škatlo prižgano iz dolgočasja in naveličanosti, je PopTV-ju s tokratnim soočenjem uspelo razvrednotiti še tisti minimum kredibilnosti in legitimnosti, ki bi ju predvolilna soočenja lahko imela. To, kar nam je uprizoril Jani Muhič, je bila imenitna prispodoba ladje norcev, na kateri kapitan zaukaže preizpraševanje, kdo je kaj rekel, kdaj je to rekel, komu je rekel in zakaj je to rekel, ad hoc posadka pa se mora prisilno spominjati davnih dogodkov, se zanje opravičevati, ali še bolje, se o njihovi interpretaciji spopadati, medsebojno obtoževati ali posipati s pepelom. Tako si je tokratno izdajo resničnostnega šova namreč zamislil kapitan Muhič. In če je bil končni cilj tega sicer težko umljivega scenarija kaos, medsebojno prerekanje in večglasno nasprotovanje, potem mu je nedvomno uspelo. Uspelo ne le s slabo pripravljeno in vodeno oddajo, uspelo mu je temeljno razvrednotiti smisel predvolilnih soočenj, uspelo mu je tudi razvrednotiti in osmešiti sodelujoče predstavnike strank, ki pa so, resnici na ljubo, v tej šaradi večinoma voljno sodelovali in se smešili kar sami.

Jernej Vrtovec in Luka Mesec
Aljoša Kravanja/Pop TV

Tokrat so prišli na svoj račun tisti gledalci in gledalke, ki so v dosedanjih soočenjih pogrešali več medsebojnih spopadov. In so jih končno dobili: na že stokrat prežvečene teme, ki so jih že stokrat slišali in jih bodo do 24. aprila slišali še stokrat. Je to res izhodišče, na osnovi katerega naj se odločijo, komu bodo dali svoj glas?

Marjanu Šarcu, ki je v ubožnem nastopu komaj dosegel nivo Serpentinška? 'Drugačni' Tanji Fajon, ki se obupano bori za pozornost, pa jo kamera vedno spregleda? Bledo zariplemu Luki Mescu, ki ne razume, zakaj voditelj meni, da bi se moral opravičiti Ivu Boscarolu? Prostodušnemu urarju iz državnega sveta, ki glasno in ponosno zatrjuje, da v Sloveniji imamo svobodo? Ali morda Romani Tomc, katere blazirana elegantnost iz prvega soočenja je tokrat razpadla v ignoranco in aroganco?

Ne, soočenja so le veseloigra, ki naj ubije čas do prevzema volilnega listka. Potem se boste pa odločili. Na osnovi nečesa povsem tretjega ..."

Tanja Fajon in Romana Tomc
Aljoša Kravanja/Pop TV

Marko Crnkovič, publicist: "Opozicijska levica je brutalno obračunala z desničarsko vlado. Česa takega v televizijskih soočenjih še nismo videli. Sploh. Ever. Na katerikoli televiziji in pred katerimikoli volitvami. Športni novinarji bi rekli, da so nasprotnike povozili, ponižali.

Robert Balen

Pa saj so imeli tudi številčno premoč: Romana Tomc, Jernej Vrtovec in Alojz Kovšca - slednji je bil kvečjemu avtmigec desnice - niso mogli parirati Marjanu Šarcu, Alenki Bratušek, Tanji Fajon, Robertu Golobu, Luki Mescu. Le kateri sodnik jim je izključil dva igralca? In zaradi kako grobega prekrška?

Pod pritiskom peterice retorično razpoloženih alternativcev vladna trojica ni mogla ali znala prikazati več kot spretne in trdožive, čeprav resignirane defenzivnosti. Rekel bi torej, da so poraz prenesli častno. Kakšen bi šele bil rezultat, če bi se tudi Šarec in Bratuškova razigrala?

Voditelj Jani Muhič je vodil to soočenje do neke mere spodobno, čeprav v osornem, fuck-off stilu Erike Žnidaršič. No, ko je Luka Mesec na koncu pripomnil, da se nima smisla pogovarjati o vulgarnostih na družbenih omrežjih, pa je iz Muhiča izbruhnil ta Pop TV-jev tabloidni pedigre in je Mesca nadrl kot kakšnega paglavca, češ, uredniške politike pa nam že ne boš diktiral.

Romana Tomc, Robert Golob in Jernej Vrtovec
Aljoša Kravanja/Pop TV

Res pa je, seveda, da je bila tista položnica za 300 evrov za kurjavo, izstavljena na 'samohranilko', višek senzacionalistične patetike. Gostje v studiu so se pri tem kar dobro držali, to je že treba priznati.

Golob se bo zapisal v zgodovino s tirado proti Twitterju. 'Tvitosfera ni realni svet.' 'Brez veze.' 'Igračka, na kateri nekateri izživljajo svoje frustracije.' Kaj je preostalo drugega Romani Tomc, kot da ob tem nebogljeno kontrira, da je na Twitterju 'celo papež'?

Mimogrede: uboga reva ima trdo kožo in jeklene živce. Po mojem jo SDS strateško pošilja v soočenja, ker je edina spodobna gospa, ki jo premorejo. Samo upajo pa lahko, da bo morda res imponirala nekemu solidno situiranemu, napol izobraženemu, morda neobstoječemu srednjemu sloju, ki koketira z neoliberalizmom ali vsaj z nekim principom družbenega reda in domnevne družbene pravice skazice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta