Poslanci DeSUS: Vizjak naj prevzame odgovornost. Janša: Od Logarja nisem prejel nobenega pisma

Luka Mlakar Luka Mlakar
11.11.2021 10:21

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zanikal navedbe, da bi s strani zunanjega ministra in predsednika sveta SDS Anžeta Logarja prejel pismo, v katerem naj bi ta ocenil, da bi moral okoljski minister Andrej Vizjak odstopiti. Minister medtem napoveduje, da bo na položaju vztrajal do interpelacije. Potem ko so mu podporo odrekli v NSi, ga k prevzemu odgovornosti pozivajo tudi poslanci DeSUS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Janez Janša je zanikal, da bi od predsednika sveta SDS Anžeta Logarja prejel pismo, v katerem naj bi ta zapisal, da bi moral okoljski minister Andrej Vizjak odstopiti.
Robert Balen

"Berem, da se špekulira o nekem pismu na temo odstopa ministra Andreja Vizjaka, ki naj bi mi ga poslal minister Anže Logar. Nobenega takšnega ali podobnega pisma nisem prejel niti od Anžeta Logarja niti od kakega drugega člana stranke SDS," je prek Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša. Okoljski minister Andrej Vizjak, ki se trenutno mudi v Glasgowu, je na vprašanje Večera, ali bo odstopil, sporočil, da namerava "s temeljitim in argumentiranim odgovorom na interpelacijo zavrniti vse očitke, ki v zadnjem času, predvsem prek POP TV letijo na moj račun". Za Delo je sicer še včeraj poudaril, da dopušča tudi možnost svojega odstopa.

Delo je včeraj poročalo tudi, da naj bi zunanji minister Anže Logar kot predsednik sveta SDS pisal premierju Janši, da mora Vizjak odstopiti s položaja. Po poročanju časnika naj bi se z njegovo oceno strinjali tudi nekateri člani največje vladne stranke. Logar se na poročanje Dela ni odzval, prav tako se ni odzval na naša vprašanja v povezavi s tem. Del SDS naj bi zamenjavo ministra Vizjaka sicer zahteval že po referendumu o zakonu o vodah. Proti noveli zakona je takrat glasovalo skoraj 87 odstotkov volivcev. Z vprašanjem, ali minister Vizjak še uživa Janševo zaupanje, smo se obrnili na kabinet predsednika vlade. Janša se je v povezavi z afero Glupi davki odzval samo na Twitterju, ko je med drugim zapisal, da POP TV ne spremlja več, sploh odkar so ga blokirali na Twitterju.

Okoljski minister brez podpore NSi in DeSUS

Po objavi posnetkov Vizjakovega pogovora s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom se na ministra krepi pritisk, naj odstopi. V poslanski skupini DeSUS so poudarili, da bodo Vizjakov odgovor na interpelacijo temeljito prebrali: "Ker pa je minister sam potrdil, da je posnetek prisluhov avtentičen in je sam po sebi dovolj zgovoren, bo odločitev poslancev pri glasovanju o interpelaciji jasna." Ob tem so dodali, da upajo, da bo minister Vizjak do obravnave interpelacije prevzel "polno odgovornost in odločitev, ki temu pritiče". Da Vizjak ne uživa več podpore koalicijske partnerice NSi, pa je že včeraj zvečer za POP TV izjavil prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin. Ta je med drugim dejal, da je ministru jasno in glasno povedal v obraz, da ne more več računati na podporo krščanskih demokratov.

Ljubljana. Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter podpredsednikov vlade Mateja Tonina in Zdravka Počivalška. Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek
Robert Balen

Tonin je izrazil prepričanje, da bo Vizjak sam sprejel odločitev, ki bo "vse razbremenila", sicer pa da je na potezi premier Janša, tretja možnost pa da je interpelacija. Prvak NSi je dejal, da je Vizjak izkušen politik in minister z dolgo kilometrino. "Verjamem, da še vedno obstaja možnost, da minister Vizjak sam sprejme konkretne odločitve, ki bi nas vse skupaj razbremenile. Na drugi instanci je seveda predsednik vlade. On je tisti, ki ministre predlaga, predlaga pa tudi njihovo razrešitev. In tudi predsednik vlade se bo moral o tem izreči. Na koncu je seveda interpelacija." Na vprašanje, ali bodo podprli interpelacijo proti Vizjaku, ki jo bodo poslanci predvidoma obravnavali januarja, Tonin ni neposredno odgovoril, temveč je zgolj poudaril, da je okoljskemu ministru povedal, da nima več podpore NSi.

Neuradno je mogoče slišati, da si v NSi ne želijo zrušiti aktualne vlade oziroma ministra, vendar pa rešitev nastalih razmer vidijo samo v Vizjakovem odhodu. Če bo minister dočakal interpelacijo, naj bi njihovi poslanci na mizi imeli dve možnosti, in sicer da se pri glasovanju vzdržijo ali da celo glasujejo skupaj s predlagatelji iz vrst opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levice in nepovezanih poslancev. V NSi si sicer želijo, da bi zadevo z Vizjakom rešili že v SDS in da bi tudi premier Janša uvidel, da je Vizjakov odhod najboljša rešitev za razbremenitev vlade.

Vizjak na udaru zaradi posnetkov pogovora s Petanom

Na POP TV so v zadnjih tednih objavili več posnetkov pogovora iz leta 2007, v katerem je Vizjak, ki je bil takrat gospodarski minister v prvi Janševi vladi, Petanu med drugim ponujal dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Glede slednjega je Vizjak ocenil, da posla ni smiselno izpeljati, saj bi finančno obremenil družbo, poleg s kupnino tudi s plačilom davka, pri tem pa plačilo davka označil za neumno. Kot je mogoče slišati iz posnetka, je Vizjak Petanu ponudil tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia, posvaril pa je pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež. Vizjak je glede tega dodal, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.