Pop TV: Glupi davki niso lepljenka! Minister Vizjak ga nagovarja, Petan pa ne želi končati kot Al Capone

Va, DR
08.11.2021 22:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Vizjak in Bojan Petan

Fotomontaža Večer

Nocojšnje novo predvajanje "še neslišanega" pogovora ministra Andreja Vizjaka z DZS-jevcem Bojanom Petanom v 24ur zvečer je, pravijo na Pop TV, dokaz, da je Vizjak lagal, ko je za prvi del predvajanega posnetka, prav o davkih, še oktobra trdil, da je zlonamerna lepljenka. Vizjak in Petan naj bi se bila v več kot enournem precej "sproščenem", toliko da ne gostilniškem dialogu kar štirikrat dotaknila teme (ne)plačevanja davkov, so objavili v 24ur zvečer.

"Povedal sem ti za scenarij"

Selimo se torej v konec leta 2007, v čas, "ko akterja uradno merita moči, neuradno pa iščeta kompromis, kdo bo obvladoval večji delež Term Čatež", tako Pop TV.

Vizjak po tokrat slišanem Petana jasno prepričuje, naj ne izpelje posla, pri katerem bi moral plačati več milijonov davka. To da bi bilo "glupo", mu je dejal, "in si na cesti skuril 30 milijonov", mu govori Vizjak, tako da se ga mora Petan skoraj otepati in ponavlja, da je davke državi pač treba plačati. 

"Ne ne, ne rabiš," vztraja Vizjak, "povedal sem ti za scenarij." Petan se brani: "Ker Al Capone ni plačeval davkov, je pristal v zaporu."    

"Olimje je lahko tu, lahko je tam," med drugim govori v predvajanem posnetku Vizjak. "Ti moraš vedeti, da so tam čustva, da je tam Mirko Krašovec ..." Šlo je za čas, ko je RKC oziroma mariborska škofija še pred finančnim zlomom imela lastništvo v telekomunikacijski družbi T-2. Če se bodo res umaknili iz T-2, bodo imeli denar, Vizjak reče Petanu.

Nekje vmes, ko iščeta "rešitev", ministru zazvoni telefon. "Zdaj me pa tvoje novinarke kličejo," se zasmeji, sledi še nekaj obešenjaških o novinarskih vprašanjih.  

Za objavo daljšega dela pogovora so se na Pop TV odločili, ker je po objavi drugega dela posnetka minister Andrej Vizjak prejšnji teden spet trdil, da je bila prva objava, o izogibanju davkom, lepljenka, so povedali v 24ur zvečer.

"Peljemo to zadevo"

V obuditev spomina. Na posnetku, ki so ga na Pop TV objavili prejšnji teden, je Andrej Vizjak, v času prve Janševe vlade pred več kot desetletjem minister za gospodarstvo, predlagal Bojanu Petanu dogovor, kdo bo direktor Term Čatež: "Enega daš ti, enega damo mi. Peljemo to zadevo naprej," je ponudil Vizjak. "Naredimo neki gentlemenski agreement z umikom lastnih delnic, tako kot sem ti zdaj recimo rekel, jaz pa ti še pomagam pripojiti zraven Olimje." Terme Olimia so bile takrat v procesu privatizacije, saj so okoli polovico delnic prodajali Kad, nekdanja Slovenska odškodninska družba (Sod) in Slovenske železnice. Petan nato odvrne, da si bolj želi garancije za Olimje. "Ne moreš imeti garancije za Olimje, kot oni. Ja, ne moreš, ne morem ti dati garancije. Jaz ti pa lahko rečem, da bomo, kar se države tiče, bolj dobrohotno gledali na to, kot pa na 'uno'. Poglej, ker imamo tudi za to razloge," je iz posnetka razviden odgovor Vizjaka. 

Prvi posnetek Vizjak zanikal, drugega priznal

Proti koncu pred tednom predvajanega posnetka Vizjak reče Petanu, da bo država prodala svoj delež, če bo on najavil prevzem družbe. "Ja, v prevzem grem. Ker moram," je dejal Petan, Vizjak pa je odvrnil: "Potem pa boš imel vse." "Jaz ti ponujam neko vmesno obdobje, kjer bomo vsi imeli malo facesavinga," je na posnetku, katerega avtentičnosti ni zanikal, še rekel nekdanji gospodarski minister, ki je v tretji Janševi vladi minister za okolje, na koncu pa še enkrat poudaril, da bo Petan, ko bo dobil delež Kada, lahko "takoj odpoklical nadzorni svet" in storil, "kar bo hotel". 

Minister Vizjak je dan po objavi na tiskovni konferenci izjavil, da posnetek številka dva dokazuje, da je bil prvi posnetek, o izogibanju davkom, ki so ga na Pop TV objavili 18. oktobra, zlepljenka: "Delčki iz tega pogovora so uporabljeni tudi tam v kontekstu, da se prikazuje, da sem rekel oziroma da sem sugeriral, da je glupo plačevati davke, kar zavračam. Pozdravljam objavo celotnega posnetka. Jaz ne dvomim, da bi bil ta posnetek, ki je bil včeraj objavljen, zlepljenka." 

"To izjavo glede sodstva obžalujem in se zelo distanciram od te svoje izjave, ampak kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen," pa je minister pred tednom odvrnil na tisti del pogovora s Petanom, ko mu nakazuje, kaj vse da so pripravljeni narediti, da to, o čemer govorita, uspe. Na vprašanje, ali je torej kadarkoli kot minister ravnal na način, da bi kateremu od sodnikov "strli jajca", je odgovoril, da nikoli ni ravnal tako in da se vsem, ki bi bili zaradi tega prizadeti, opravičuje: "Upam, da vse, kar je bilo v tem posnetku, ne bo zreducirano na to izjavo, ki jo obžalujem. Ta moja izjava je povsem neprimerna, jo obžalujem in nikoli v življenju nisem tako ravnal. To je bila izrečena izjava, ki ni imela nobenega vsebinskega konteksta, bila je izrečena in neprimerna," je izjavil. In ostal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta