Poslanci SMC po Počivalškovih besedah soglasno odločili, da ne bodo podprli Erjavca, neuradne informacije pravijo drugače

STA, DR, Ž.V.
18.12.2020 11:31
Premier Janez Janša je v državni zbor poslal obvestilo o odstopu Tomaža Gantarja. Veliko neznank medtem ostaja okoli stališča SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in Janja Sluga
Robert Balen

Poslanska skupina SMC je soglasno odločila, da morebitne kandidature predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja nove vlade ne bo podprla, je po današnjem srečanju s poslanci v izjavi v DZ sporočil predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Po njegovih navedbah bodo pripravili platformo, v kateri bodo dogovorili strategijo nadaljnjega delovanja stranke. A je po naših informacijah v Počivalškovi poslanski skupini vse prej kot mirno, konsenz pa še po dvournem sestanku ni bil dosežen. Sestanek so prekinili sredi burnega dogajanja zaradi seje državnega zbora, nadaljevali pa naj bi ga kasneje. Vsaj dva poslanca osmerice naj bi jasno nasprotovala stališču predsednika in želela ostati odprta za pogajanja s Koalicijo ustavnega loka (KUL). Ti so na poslansko skupino SMC po naših informacijah danes tudi formalno nanje naslovili vabilo in pobudo za pogovore o sodelovanju v novi vladi in podporo konstruktivni nezaupnici, ki naj bi jo vložili še do konca tega leta. Kdo se bo odzval vabilu in kdaj, ni jasno. 

Svet stranke DeSUS je sicer v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije Janeza Janše in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina, s katero se bo sešel predvidoma danes popoldne. Poslanci DeSUS sicer še molčijo. Brez vsaj dela poslancev SMC in DeSUS opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, vključene v KUL, pa glasov za zamenjavo vlade nimajo dovolj. Prvak NSi Matej Tonin je v četrtek pozno popoldne na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi covida-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva.

Janša bo ministrstvo za zdravje vodil sam

Premier Janez Janša je predsednika DZ Igorja Zorčiča obvestil o odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje. Prosil ga je, da se DZ čim prej seznani z odstopom, in ga obvestil, da bo začasno funkcijo ministra za zdravje opravljal sam. Že popoldne pa so se poslanke in poslanci z odstopom že seznanili.

Gantar se je v odstopni izjavi Janši zahvalil za zaupanje in ocenil, da so skupaj opravili pomembno delo. Janša je namreč k današnjemu obvestilu o Gantarjevem odstopu priložil tudi ministrovo odstopno izjavo, v kateri ta piše, da "v skladu s četrtkovo odločitvijo organov stranke DeSUS o odhodu iz koalicije in ob upoštevanju statuta stranke" odstopa z mesta ministra za zdravje.

"Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo," je v odstopni izjavi, ki nosi današnji datum, zapisal Gantar.

Janši se je ob tem zahvalil za zaupanje in povabilo v vlado in mu zaželel uspešno delo in nadaljnje obvladovanje epidemije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta