Stranke KUL so za konstruktivno nezaupnico vladi še letos. Koliko glasov so sposobni zbrati z Erjavcem?

STA, VČ
17.12.2020 19:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), danes napovedani izstop stranke DeSUS iz koalicije pozdravljajo. O podpori Karlu Erjavcu, da bi postal mandatar KUL, bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej, če je mogoče že letos, so povedali vodje strank LMŠ, SD, SAB in Levice.

"Zavedam se, da je bil DeSUS pred težko, naporno odločitvijo. Danes so dokazali, da so dali svoje vrednote pred politično kalkulacijo," je povedala predsednica SD Tanja Fajon. Predsednico SAB Alenko Bratušek bi veselilo, če bi bil DeSUS to, da dela ta vlada slabo in državo pušča v hudi krizi, ugotovil že prej. "Ampak bolje pozneje kot nikoli," je ocenila.

Koordinator Levice Luka Mesec pričakuje, da bodo iz koalicije izstopili tudi poslanci DeSUS. "Tako nekako razumem, da so zagotovili, da bodo poslanci upoštevali sklepe organov in koalicijo zapustili v najkrajšem možnem času," je povedal.

"Kar se tiče LMŠ in mene, bi bilo najbolje, da se konstruktivna nezaupnica vloži čim prej. Ne morem dajati nobenih časovnih rokov, ampak čim prej bo to narejeno, boljše bo," je dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Želi si, da bi bila vložena še pred prazniki. Bratuškova pa je poudarila, da si v stranki želijo, da se določi skrajni rok za vložitev konstruktivne nezaupnice.

V strankah KUL so večinoma povedali, da se želijo z Erjavcem najprej sestati. V SAB bo o podpori Erjavcu odločal svet stranke. "Sem pa na prvi tiskovni konferenci KUL povedala, da bo mandatar tisti, ki bo lahko na mizo prinesel 46 glasov. In več kot očitno je, da ima Erjavec vsaj štiri glasove več kot Jože P. Damijan," je povedala Bratuškova.

V Levici bodo Erjavcu poslali vabilo na pogovor o sodelovanju in gradnji nove koalicije. V LMŠ po besedah Šarca še ne vedo, kdaj se bodo sestali. "Uradno bo kandidat za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica. V danem trenutku pa je to glede na razmerja sil zagotovo edina možnost," je dejal. Fajonova pa je povedala, da je njena osebna podpora Erjavcu znana. "Podpiram njegovo kandidaturo. To bom predlagala tudi članstvu in predsedstvu stranke v prihodnjih dneh," je povedala.

V strankah KUL so izrazili tudi upanje, da bodo DeSUS sledili tudi v SMC. "Pričakujemo, da bo prišlo do spoznanja o naravi te vlade tudi pri vsaj delu poslancev SMC, sploh v luči tega, da na dan prihajajo zelo obremenilna poročila," je povedal Mesec. Pri tem je spomnil, da je Komisija za preprečevanje korupcije uvedla preiskavo suma kršitve integritete pri nabavah zaščitne opreme tudi zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta