Poslovil se je naš novinarski kolega Ivan Vidic

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
11.01.2024 11:00

Največji del svoje novinarske poti je preživel pri Delu, a je pomemben pečat pustil tudi na Večeru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Vidic
Janko Rath

Umrl je dolgoletni novinar in urednik Ivan Vidic. Za nas je bil kar Ivo. Večino svoje novinarske kariere je Vidic preživel pri Delu, kjer je deloval v različnih redakcijah, od ljubljanske prek notranjepolitične oziroma gospodarske do centralnega uredništva. Vidic je bil posebej poznan po svojih člankih o ekonomiji, odlično je namreč obvladoval različne gospodarske teme doma in po svetu. Kot komentator je imel širok in poznavalski vpogled v ekonomska gibanja in dogodke na tem področju, njegov pristop je bil analitičen in natančen. Ivo Vidic je bil pri Delu tudi dopisnik v Sarajevu in Beogradu. Iz nekdanje jugoslovanske prestolnice je za osrednji slovenski časnik poročal med letoma 1985 in 1987. Poklicno pot je kot inženir sicer začel pri Iskri, a je kasneje prestopil v novinarstvo, kjer se je uveljavil in postal prepoznavno ime. Med drugim je bil znamenit in odmeven njegov feljton pod naslovom Vezilo za nove vlade. Izhajal od januarja do konca marca 1989 in Ivo je v njem analiziral vse jugoslovanske vlade od vojne naprej. Bilo je kar 50 nadaljevanj. 

V elementu. Kot izkušen profesionalec z dolgo kilometrino je bil pri Večeru za nasvete vedno na voljo tudi mlajšim novinarskim kolegom v ljubljanskem dopisništvu, ki je bilo tedaj še nad Namo, v Cankarjevi ulici v središču prestolnice.
Robert Balen

Po umiku iz dnevnega pogona se je lotil vodenja avtomobilistične revije Avtomagazin. Po odhodu z Dela pa je ustanovil revijo Moj prvi milijon, napisal je tudi knjigo Sprenevedanje in bankrot, kjer se je poglobil v afero SIB (Slovenska investicijska banka). V tistem obdobju je sodeloval z več revijami in časniki, tudi z Večerom. Za naš časnik je pisal tudi po upokojitvi, v ospredju njegovega zanimanja pa je ostalo gospodarstvo, odlično je razumel procese, trende in statistične podatke. V Večeru je tako imel stalno rubriko Statistično okno. Tudi zahtevne in zapletene teme je ljudem predstavil na razumljiv in zanimiv način. Kot izkušen profesionalec z dolgo kilometrino je bil pri Večeru za nasvete vedno na voljo tudi mlajšim novinarskim kolegom v ljubljanskem dopisništvu, ki je bilo tedaj še nad Namo, v Cankarjevi ulici v središču prestolnice. Zanimive so bile tudi zgodbe in anekdote iz novinarskega življenja, ki jih je rad pripovedoval, ko smo se neformalno družili ob kakšnem pivu.

Umrl je v 86. letu starosti v Ljubljani. Rodil se je leta 1938 v Beogradu, kjer je oče, Kamničan, služboval. Tam je kot otrok preživel tudi dve bombardiranji. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Slovenijo. Vidic je bil izkušen novinarski profesionalec, novinar stare šole v najboljšem možnem pomenu, novinarstvu je bil zavezan in predan. Nenazadnje je preko novinarstva spoznal tudi ženo Jelko Zupanič, prav tako dolgoletno cenjeno novinarko Večera. Kolegice in kolegi smo mu hvaležni za znanje, ki nam ga je predal, spominjamo se ga s spoštovanjem.

 

Od Iva se bomo poslovili v ponedeljek, 15. januarja, ob 15:00 na ljubljanskih Žalah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta