Posodobitev Slovenske vojske: Milijoni vabijo orožarsko industrijo

19.10.2021 06:00
Napovedana obsežna vlaganja slovenske države na področju obrambe so zbudila pozornost orožarske industrije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Janeza Janše (na sliki z obrambnim ministrom Matejem Toninom na letošnji vojaški vaji Jadranski udar) načrtuje obsežne investicije v posodobitev Slovenske vojske. 
Twitter/Slovenska vojska

Napovedana obsežna vlaganja v posodobitev Slovenske vojske so zbudila pozornost orožarske industrije. Tako se je pred kratkim na ministrstvu za obrambo mudil predstavnik norveške družbe Kongsberg Defence & Aerospace, ta je del skupine Kongsberg, ki je v večinski državni lasti. Tam se je sestal z generalnim direktorjem Direktorata za logistiko Urošem Korošcem. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je obiskovalec predstavil različne nove oborožitvene postaje za različna vojaška vozila, ki so že v uporabi v Slovenski vojski. Gre za sistem M151 Protector in za sisteme M153 Protector, ki jih je Slovenija že kupila za oborožitev lahkih kolesnih oklepnih vozil ameriškega proizvajalca Oshkosh. Ker pa se je predstavnik Kongsberga želel pogovarjati še o opremljanju Slovenske vojske, je Korošec pogovor zaključil. "V pogovoru je bilo predstavniku podjetja pojasnjeno, da Slovenska vojska ne kupuje oborožitvenih postaj ločeno kot posamezne komponente, temveč preizkušene sisteme kot celoto," pravijo na ministrstvu.

Nakup neposredno od vlade ZDA

Slovenska vojska sicer že uporablja opremo omenjene družbe, in sicer oborožitvene postaje z nameščenim mitraljezom ali bombometom, ki so vgrajene na vozila Patria (model Protector M151). Kot rečeno, bodo Kongsbergove oborožitvene postaje nameščene tudi na oklepnikih Oskosh, a je te postaje, enako kot vozila, ministrstvo kupilo neposredno od vlade ZDA. Za potrebe opremljanja vozil Oshkosh je ministrstvo v prvem naročilu naročilo 38 oborožitvenih postaj. Kot povedo, bodo te predvidoma dobavljene do konca tega leta ali v začetku 2022 in takoj po dobavi nameščene na vozila. Za eno oborožitveno postajo so plačali 248 tisoč dolarjev brez davka na dodano vrednost. V drugem naročilu je ministrstvo letos naročilo 36 oborožitvenih postaj, ki bodo dobavljene v letu 2023 in v začetku 2024. Cena ene oborožitvene postaje v drugem naročilu znaša 260 tisoč dolarjev brez davka na dodano vrednost. Kongsberg v prihodnjem letu skupaj s Slovensko vojsko in Direktoratom za logistiko načrtuje organizacijo mednarodne konference uporabnikov njihovih oborožitvenih sistemov.

Postaje za prazne oklepnike

Omenjeni nakup ameriških oklepnikov je v javnosti dvignil kar nekaj prahu, potem ko je spletni portal Necenzurirano avgusta razkril, da 38 vozil, za katera je Slovenija Američanom plačala 26,7 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, še vedno čaka na prevzem, saj so bila Sloveniji dobavljena brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme. Nekaj vozil pa ni opravilo niti tehničnega pregleda. Obrambni minister Matej Tonin je takrat ob robu otvoritve sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra za Večer povedal, da so bila takšna nepopolno opremljena vozila dobavljena na podlagi pogodbe, ki jo je podpisal njegov predhodnik Karl Erjavec. Hkrati je dodal, da so določene poškodbe nastale pri transportu in da bodo vozila predana Slovenski vojski, ko bodo v celoti opremljena in tehnično brezhibna. V Levici so zaradi tega zahtevali sklic seje državnozborskega odbora za obrambo, do te je prišlo prejšnji teden, na njej pa so bila ponovljena bolj ali manj enaka stališča. Medtem ko Levica trdi, da je posel za Slovenijo škodljiv, je Tonin prepričan, da je izveden transparentno in da pomeni nujen korak k modernizaciji Slovenske vojske. Tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš meni, da je predvidena modernizacija usmerjena v zagotovitev vrhunske opreme, ki bo zagotavljala večjo varnost slovenskih vojakov.

V Levici so kritični tudi do poteze ministrstva, ki je kljub ugotovljenim pomanjkljivostim v prvi seriji vozil naročilo še dodatna. Septembra je bil namreč z ameriško vlado podpisan sporazum o nakupu dodatnih 37 oklepnikov Oshkosh. Podpisani sporazum vključuje nakup omenjenih 36 oborožitvenih postaj. Vrednost celotnega posla znaša 33 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost. Sporazum pa sicer predvideva, da bo lahko Slovenija v naslednjih letih kupila še dodatnih 62 oklepnikov Oshkosh. Za nakup vseh 99 vozil je predvidenih 137 milijonov evrov. Kot je znano, zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, ki so ga poslanci sprejeli novembra lani, do leta 2026 predvideva investicije v skupni vrednosti 780 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta