Pravna mreža: Večji, kot je poseg v človekove pravice, strožji mora biti nadzor nad ukrepi vlade

Va
29.11.2021 20:30

Ker še vedno ni spremenjen, so pri Pravni mreži za varstvo demokracije v DZ poslali svoje popravke zakona o nalezljivih boleznih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ker se je rok iz poletne odločbe ustavnega sodišča, po kateri mora državni zbor popraviti zakon o nalezljivih boleznih, že iztekel, zakon pa še ni spremenjen, so pri Pravni mreži za varstvo demokracije skupaj s pravnimi strokovnjaki in ob posvetovanju z epidemiološko stroko, tako so sporočili, pripravili svoj predlog popravkov zakona in ga poslali poslanskim skupinam v DZ. Slovenija se nahaja v četrtem, najhujšem valu okužb, poudarjajo, zato je skrajni čas, da se sprejme ustrezna, zakonita in ustavnoskladna podlaga za sprejemanje epidemioloških ukrepov.

Predlagana novela opredeljuje situacije, v katerih je dopustno, da vlada na predlog ministra, pristojnega za zdravje, z uredbo odredi posebne ukrepe, kadar tisti iz zakona o nalezljivih boleznih ne zadoščajo ali ne bodo zadoščali za zagotavljanje zadostnega varstva pred širjenjem oziroma preprečevanjem nalezljivih bolezni ter za varovanje zdravja in življenja ljudi.

Predlog zakona opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje ukrepov in maksimalno trajanje ukrepov. Bistvo predloga je, da se ukrepi odrejajo postopoma, na kaskaden način, odvisno od tega, kako zelo posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine.

Predlog zakona opredeljuje naslednje ukrepe: pogojevanje gibanja in zbiranja oseb ter prometa blaga ali izvajanja storitev, vključno z dokazovanjem epidemioloških pogojev; omejitev in prepoved prihoda iz držav, v katerih obstaja možnost okužbe z nalezljivo boleznijo; omejitev gibanja na določeno območje ali prepoved dostopa na določeno mesto; omejitev ali prepoved zbiranja oseb na določenih javnih krajih;  omejitev ali prepoved prometa z blagom, izvajanja storitev ali izvajanja delovnih procesov; omejitev ali prepoved pouka oziroma izvajanja vzgojno-izobraževalnega oziroma izobraževalnega programa v prostorih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, omejitev javnih shodov zaradi izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena ter zbiranja zaradi kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Po predlogu Pravne mreže vlada oziroma minister, pristojen za zdravje, za vsako posamezno stanje ustanovi strokovno skupino, ki nato sprejme obrazloženo strokovno oceno. Predlog uvaja še obveznost, da se strokovna ocena, skupaj z obrazložitvijo, objavi v Uradnem listu.

Predlaga se še, da minister predlog ukrepov pošlje v seznanitev tudi državnemu zboru. Z vsako covidsko uredbo vlade pa se mora pristojno delovno telo DZ seznaniti najkasneje pet dni po njenem sprejetju. Predlog zakona uvaja torej parlamentarni nadzor nad ukrepi. Pristojno delovno telo bi moralo dati soglasje k vsakemu podaljšanju ukrepov, če je to daljše od  30, 60 ali 90 dni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta