Pravoslavna velika noč: Nemogoče je v cerkev povabiti le deset vernikov

Saša Britovšek
01.05.2021 13:22
Pravoslavci tudi letos veliko noč praznujejo v družinskem krogu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paroh pravoslavne cerkve Peran Bošković pravi, da se za blagoslov hrane in bogoslužje na daljavo niso odločili.
Foto: Tit Košir
Tit Kosir

Zaradi spoštovanja ukrepov za preprečevanje epidemije koronavirusa bo bogoslužje v cerkvah minilo brez navzočnosti vernikov. Čeprav je v pomurski, koroški, osrednjeslovenski, goriški in obalno-kraški statistični regiji na kulturnih in verskih prireditvah v zaprtem prostoru lahko ena oseba ali več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, na 20 kvadratnih metrov. Hkrati velja, da se lahko zbere največ deset ljudi.

"Ob upoštevanju trenutnih ukrepov, nimamo možnosti, da bi veliko noč praznovali v cerkvi skupaj z verniki. Tudi, če bi upoštevali dovoljeno število ljudi glede na površino naše cerkve, to ne bi bilo pravo praznovanje. Kako boš med vsemi, ki bi želeli vstopit, izbral le deset ljudi? Bogoslužje sicer duhovniki opravljamo, a kot pravim, brez navzočnosti vernikov." Paroh pravoslavne cerkve Peran Bošković pravi, da se tudi za blagoslov hrane na daljavo niso odločili, saj v tem ne vidi izpolnitev namena, kot bi ga ta moral imeti. "Pravi blagoslov je s sveto vodo in z molitvijo, a ne preko interneta ali televizije, enako mislim za bogoslužje. Zato sam pravim, da ali poteka v cerkvi, ali pa ga ni. Tudi sicer se trudimo, da ne bi slučajno prekršili ali spregledali kakšnega ukrepa, saj smo v cerkvi prvi, ki želimo storiti vse v prid zdravja." Ljubljanski paroh še dodaja, da bodo tudi letos molitve usmerjene v željo, da bi se trenutne težave čim prej končale in da se vsi kmalu vrnemo k normalnemu življenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta