Preden bomo rekli - vajenec naj bo

Jelka Zupanič
09.08.2016 19:55
Šole premalo izobražujejo za praktično delo. "Delodajalci v OZS si neizmerno želimo, da bi vajeništvo v Sloveniji spet zaživelo," trdi njen predsednik Branko Meh. Sindikatom sporočajo, da vajencev ne bodo izkoriščali, in jih prosijo, naj se ne vtikujejo v vajeništvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kdaj bodo lahko obrtniki in podjetniki rekli, končno so nam iz šol poslali mlade delavce, ki znajo misliti, mi pa smo jih v treh letih naučili tudi delati? Mogoče že kmalu, saj si Avstriji in Nemčiji primerljivega dualnega sistema vajeništva resnično želijo. Zdaj so njihove želje v ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prelili v predlog zakona o vajeništvu.
A glej ga zlomka, sploh ni tak, kot so si želeli. Še več, če bo tak ostal, vajeništvo sploh ne bo zaživelo, trdijo. Ostali bi brez vajencev, torej strokovno izobraženih mladih delavcev, ki bi znali takoj po zaključenem izobraževanju prijeti za delo, saj bi se med triletnim šolanjem vsaj polovico časa praktično usposabljali za delo pri čevljarjih, popravljavcih dežnikov, krovcih, urarjih ... Zato so včeraj v Obrtno podjetniški zbornici (OZS) še pravočasno povedali, katere zakonske rešitve jih navdušujejo in katerim odločno nasprotujejo, saj nimajo ničesar skupnega z vajeništvom. Čas za komentarje k predlaganemu zakonu se bo namreč prihodnji petek, 19. avgusta, iztekel, v ministrstvu pa bodo v nadaljnjem postopku priprave zakona presojali le pripombe, ki jih bodo prejeli.

Branko Meh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta