Prednik se znova ponuja za predsednika SD. Fajon odgovarja: Vprašanje voditeljstva smo razrešili na lanskem kongresu

Matej Grošelj Matej Grošelj
19.05.2023 10:36

V SD pol leta po kongresu spet odpirajo vprašanje glede vodenja stranke. Kako bo na politično usodo Tanje Fajon vplivala odločitev o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jani Prednik se vidi na čelu Socialnih demokratov, ki jih sicer vodi zunanja ministrica Tanja Fajon. 
Robert Balen

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Jani Prednik se znova spogleduje z vodenjem druge največje koalicijske stranke, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah dosegla skromen dosežek. SD ima pod vodstvom zunanje ministrice Tanje Fajon v državnem zboru sedem poslancev. Od petih parlamentarnih strank se je na volitvah slabše odrezala le Levica. Raziskave javnega mnenja medtem kažejo, da SD ostaja pri relativno nizki podpori. 

"Izgubili smo vonj, okus in barvo"

"Za stranko, v kateri sem že dve desetletji, mi nikakor ni vseeno in resnično verjamem, da samo zdrava socialna demokracija lahko nekaj premakne. A za to je potrebna poštena refleksija, jasen in temeljit pogovor vodstva za zaprtimi vrati. Naslovniki težav v stranki imajo imena in priimke. Najmanj, kar bi bilo treba storiti, je, da se z njimi pogovorimo. Potrebujemo nov zagon. To je dejstvo. Kriza strankine identitete, na katero opozarjajo tako notranji kot zunanji opazovalci, je morda še toliko večja, ker so v družbi nevarno popustili tisti družbeni okviri, ki so socialno ranljivim prebivalcem zagotavljali bivanjsko stabilnosti. Že v korenu strankinega imena sporočamo, da smo socialni, da smo tu izključno zaradi ljudi, da nam je mar zanje, a tega, žal, ne znamo pokazati. Tudi slovenski socialni demokrati smo se izgubili v politični korektnosti, s čimer smo izgubili tako vonj kot okus in barvo. Postali smo nevidni," je v intervjuju za Delo povedal 36-letni Prednik.

V igri za vodenje SD se je znašel že lansko jesen, a na koncu ni oddal kandidature za predsednika stranke. Edina kandidatka na kongresu je bila tako zgolj Fajon, ki so ji delegati s 329 glasovi podpore zaupali nov mandat na čelu tradicionalne levosredinske stranke. Kritike, da gre SD še naprej po napačni poti in ne naredi odmevnega preboja, medtem ne potihnejo. Na politično kariero Tanje Fajon bo prav gotovo vplivalo junijsko glasovanje o kandidaturi Slovenije za mesto nestalne članice v Varnostnem svetu OZN. Dvotretjinska podpora za zmago proti Belorusiji nikakor ni samoumevna, v primeru slovenskega neuspeha bo opozicija kajpada sprožila politični vihar proti zunanji ministrici, čeprav je ravno prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše prijavila slovensko kandidaturo, za katero se iz prvih vrst v zadnjih mesecih poteguje zunanja ministrica s svojo ekipo. Med razlogi za nezadovoljstvo v stranki je tudi dejstvo, da Fajon v vlogi zunanje ministrice veliko časa preživi na službenih poteh v tujini, zato ima posledično manj časa za ukvarjanje s stranko. 

Fajon: Prednik lahko že danes krepi politiko in pozicijo SD

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je odzvala za Večer in poudarila, da je "krepitev Socialnih demokratov in rast Slovenije naša skupna naloga". Ob tem je dodala, da so temu cilju v SD z vstopom v koalicijsko vlado popolnoma predani. "Vprašanja vodenja političnih strank so legitimna in so del notranje demokracije, pri čemer je slovenska socialdemokracija lahko zgled vsem ostalim političnim strankam v državi. Vprašanja voditeljstva se urejajo na kongresih političnih strank, Socialni demokrati smo to dilemo razrešili na lanskoletnem kongresu. Vodja poslanske skupine je del vodstva stranke in lahko že danes krepi politiko in pozicijo Socialnih demokratov, le skupaj pa lahko ob upoštevanju konstruktivnih kritik tudi rastemo in postajamo močnejši. Socialni demokrati bomo imeli v kratkem 30. obletnico stranke in verjamem, da si bomo takrat vsi iskreno čestitali ob velikem jubileju," je dejala Tanja Fajon. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta