Predvolilna kampanja: Spopad z Janšo pred epidemijo

Luka Mlakar Luka Mlakar
04.01.2022 06:00

Volilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami bo zaznamovala zlasti polarizacija med levico in desnico, vsebinske in programske razprave bodo bržkone v ozadju, razmišljata analitika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V kampanji se bodo kopja lomila zlasti pri odnosu do Janševe vlade in pandemije. 

Robert Balen

Bo epidemija covida-19 pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami v ospredje potisnila teme, kot so zdravstvo, okolje in gospodarstvo, ali se bo predvolilna kampanja vrtela okoli dnevnopolitičnih sporov in afer? "Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, ali opazovalci in zlasti politične stranke predpostavljajo, da je volilno telo pretežno racionalno ali ni. Če bi verjeli, da je racionalno, potem bi morale stranke tekmovati v tem, na kakšne načine predlagajo krepitev javnega zdravstva in kapacitet za oskrbo starejših, saj je epidemija jasno in kruto razgalila, da sta ta dva sistema kadrovsko in finančno podhranjena," poudarja sociolog in predavatelj na ljubljanski filozofski fakulteti Gorazd Kovačič. Po njegovih besedah trenutno kaže bolj nasprotno, torej da bo politiko bolj kot iskanje rešitev za posamezna vsebinska področja zaposlovala polarizacija Janša - antijanša.

Epidemija v drugem planu

"Reševanje stanovanjskega vprašanja mladih družin je bolj ali manj prepuščeno trgu," opozarja sociolog Gorazd Kovačič.
Filozofska Fakulteta Univerze V Ljubljani

"Ta razprava ne bo programska, temveč bo nagovarjala razpoloženje ljudi. Slednje je pri številnih preusmerjeno na neko nadomestno tarčo, na primer zoper cepljenje ali omejitve javnega življenja, in pomeni iracionalen način izražanja nezadovoljstva. To taktiko psihološkega nagovarjanja ljudi s prikazovanjem nasprotja med razpoloženjem pod sedanjo vlado in med občutkom varnosti, gotovosti in perspektivnosti, kar naj bi obetale opozicijske stranke, lahko zasledimo tudi pri novih obrazih," poudarja Kovačič. "Če ne bodo pred volitvami predstavile svojih programov, je toliko bolj verjetno, da se bodo po volitvah zatekle k neoliberalnim receptom," dodaja sociolog.

Luka Lisjak Gabrijelčič: "To bo verjetno zelo zelo ostra in divja kampanja ali pa neke vrste kampanja zatišja."

Robert Balen

Energetika, postogljično gospodarstvo ali floskule o zelenem

Eno od bolj izstopajočih tem bi pred tokratnimi volitvami tudi glede na uspeh pobudnikov lanskega referenduma o vodah lahko bilo okolje. "Pojavljajo se nove stranke, ki poskušajo nagovoriti predvsem ekološko zavest mlajših generacij, zanimivo pa je potem gledati, kako na to odgovarjajo etablirane stranke z večjo in širšo podporo," poudarja Kovačič. Ključni temi in dilemi sta reforma energetike in prehod v postogljično gospodarstvo. "Vsaka rešitev bo draga in govoriti o tem v času velike podražitve energentov je politično neprikladno," razlaga Kovačič. SDS in NSi v zadnjih mesecih promovirata drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, medtem ko je Robert Golob pred svojo politično reaktivacijo zagovarjal tranzicijo z obsežnimi vlaganji in subvencijami v fotovoltaike oziroma sončne elektrarne. "Za stranke KUL se zdi, da se tej temi izogibajo, ker je to spolzek teren, in bodo raje ostale pri načelnih floskulah o zelenem. Vendar pa s tem razpravo o tem strateškem vprašanju prepuščajo svojim tekmecem na levi in na desni," še pravi Kovačič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta