Preferenčni glas: NSi jeziček na tehtnici

STA
03.07.2024 19:40

Po posvetu vodij parlamentarnih strank o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu na volitvah v DZ je premier Robert Golob ocenil, da je ta uresničljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob je apeliral na vse politične stranke, da voljo ljudi, izraženo na referendumu, spoštujejo. 
Foto: Robert Balen

Po posvetu vodij parlamentarnih strank o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu na volitvah v DZ je premier Robert Golob ocenil, da je ta uresničljiva. Nova izhodišča za spremembe zakonodaje temeljijo na predlogu, pripravljenem v prejšnjem sklicu DZ, ki je med drugim predvideval ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu. Golob je izpostavil, da gre za pobudo, ki je na referendumu o uvedbi preferenčnega glasu dobila največjo podporo volivk in volivcev, zato so z njo tudi začeli, "ne glede na to, da je na videz najbolj kompleksna za izvedbo". Spomnil je tudi, da so se k temu zavezali v koalicijski pogodbi. Apeliral pa je tudi na vse politične stranke, da voljo ljudi, izraženo na referendumu, tudi spoštujejo.

"NSi predloga, ki je bil priložen k vabilu na ta sestanek, ne podpira," je dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Samo ukinitev volilnih okrajev na obstoječe število volilnih enot bi po njihovem mnenju prinesla centralizacijo in ne bi omogočila odločilnega vpliva volivca na sestavo parlamenta. Ta dva pogoja uveljavlja njihov predlog, pravi, in sicer, da bi volilne enote s sedanjih osem povečali na 18, iz vsake pa bi se v DZ volilo pet poslank oziroma poslancev. Ta sprememba bi zahtevala tudi spremembo ustave in povečanje števila poslank in poslancev za dva, na 92, je predstavil. Odločilni vpliv volivcev pa bi zagotovili z absolutnim prednostnim glasom. 

NSi je v preteklosti načeloma podpirala uvedbo preferenčnega glasu, je izpostavil Golob, a so se v koaliciji zavezali, da bodo pri presoji predlogov NSi "zelo konstruktivni". "Če bodo v NSi šli po poti tega predloga, je sprememba uresničljiva", je dejal.

SD bo sledila volji ljudstva in podprla neobvezni relativni preferenčni glas, je po posvetu napovedal poslanec SD Damijan Zrim.V Levici ocenjujejo, da je bil včerajšnji posvet izhodiščna točka za nadaljnje pogovore. "Predlog, ki smo ga v DZ že obravnavali v preteklih letih, je tako dobra osnova, dober začetek," je navedel vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Po njegovih besedah je Levica tudi odprta za pogovore glede števila volilnih enot, če bi to pripomoglo k temu, da dosežejo potrebno dvotretjinsko večino.

"Po današnjem sestanku lahko rečemo, da skoraj zagotovo iz tega ne bo nič," pa je včeraj ocenil predsednik SDS Janez Janša. Meni, da bi glede na predloge volilni sistem spremenili na slabše, ukinitev volilnih okrajev v državi, v kateri je eden glavnih problemov pretirana centralizacija, je velik korak v napačno smer, meni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta