Premogovnik Velenje: Zbiranje podpisov v podporo sindikalistu, ki so ga odpustili po 25 letih dela

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.10.2022 18:47

Odpoved prvemu sindikalistu sindikata SDRES Asmirju Bećareviću je trenutno zaradi odločbe Inšpektorata za delo zamrznjena, sindikat ovadil poslovodstvo Premogovnika Velenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asmirja Bećarevića je uprava Premogovnika Velenje obtožila, da podpisi peticije ne obstajajo. Zato smo vztrajali, da jih kljub bolniški želimo videti takoj. Več kot očitno Bećarević ni zavajal. A zaradi dokazovanja, da ni lažnivec, je ogrozil svojo zaposlitev. 
Rozmari Petek

Iz Premogovnika Velenje (PV) zadnje čase prihajajo nenavadne informacije: več kot krvavo potrebujejo dodatno delovno silo; tako za sam odkop premoga (ki je času remonta krške nuklearke ključen za energetsko oskrbo Slovenije), kot za vzpostavljanje poti do podzemnih delovišč in popravilu tistih delov poti, ki jih je uničil minuli stebrni udar. Hkrati so ravno v tem času po skoraj 25 letih dela odpustili sindikalista sindikata SDRES Asmirja Bećarevića. Sindikalist je sicer na bolniški, a že od poletja ne bi več bil, če bi se lahko začasno zaposlil za krajši delovni čas. Zanj namreč v celem sistemu niso uspeli najti zaposlitve za 4 ure, kar bi po mnenju zdravnika dnevno zmogel opraviti.

A kot pravijo predstavniki sindikata SDRES, boj za njegovo zaposlitev s prejeto odpovedjo še ni končan. "V PV je bil dne 22. septembra opravljen inšpekcijski pregled, na podlagi katerega je bila istega dne s strani Inšpektorata RS za delo izdana odločba o zadržanju učinkovanja prenehanja pogodbe o zaposlitvi. Odločba je bila že vročena, ni pa še pravnomočna, pri čemer pritožba zoper odločbo ne zadrži njene izvršitve," so pojasnili. Kot je izpostavil sindikalni zaupnik in član izvršnega odbora SDRES Boštjan Avberšek, je šlo v tem primeru zgolj za povračilni ukrep proti Bećareviću, ker je sprožil peticijo za dostojno malico. Napad na enega je napad na vse, poudarjajo. "Zato smo danes v SDRES pričeli tudi z zbiranjem podpisov pod peticijo za Bećarevićevo ponovno zaposlitev v PV. Kot smo zbrali podpise za malico, bomo tudi podpise za Asmirja, da se ga vzame nazaj na delo in da tudi sindikat lahko normalno deluje," je dodal sindikalni zaupnik in član izvršnega odbora SDRES Janko Sluga in dodal, da zbrani podpisi tako kot pri peticiji za dostojno malico ne bodo vročeni poslovodstvu v izogib morebitnim povračilnim ukrepom, bo pa delodajalcu ponujena možnost, da pooblasti dve osebi, ki se bosta zavezali k varovanju osebnih podatkov, da preverita verodostojnost zbranih podpisov.

V jami zaposlenih premalo delavcev

Obenem bo sindikat zaradi oviranja sindikalnega dela podal kazensko ovadbo proti poslovodstvu PV. "Prav tako bomo zoper PV kot pravno osebo ter odgovorne osebe v PV podali kazenske ovadbe zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev ter ogrožanja varnosti pri delu, pri čemer med kršitvami primeroma izpostavljamo prekomerno nadurno delo, skrito v stimulacijo, nezakonite prerazporeditve delovnega časa in nezagotavljanje ustreznih počitkov, kar posledično vpliva na varnost in zdravje zaposlenih. O tem pričajo visoka bolniška odsotnost, ki odstopa od povprečja, in številne nezgode pri delu, po katerih delavci postanejo trajni invalidi," so zapisali v izjavi za javnost. Sluga je poudaril še, da je v jami zaposlenih premalo delavcev, posledično pa so na delovnih mestih vsi preobremenjeni.

"V zvezi s kritičnimi razmerami v energetiki pred prihajajočo zimo, za katero je soodgovorno poslovodstvo PV, in nevzdržnimi delovnimi razmerami v jami PV, bomo naslovili odprto pismo tudi na nadzorni svet PV, za katerega je prav, da je z aktualno problematiko seznanjen. Dopis bo v vednost poslan tudi drugim deležnikom, za katere menimo, da morajo biti seznanjeni z dogajanjem in kršitvami, prav tako bo javno objavljen na naši spletni strani," so še zapisali.

Bećarevića so v njegovem boju podprli mnogi drugi sindikalisti in tudi sami pisali upravi PV, sam se trenutno zaradi napete situacije s poslovodstvom, ki ga je odpustilo ravno zaradi njegovega sindikalnega delovanja v času bolniške odsotnosti (v času zbiranja podpisov za dostojno malico je dajal izjave za medije; ko ga je poslovodstvo obtožilo, da podpisi ne obstajajo, jih je pokazal za naš časopis, kar je zabeležil detektiv - vse to so navedli kot razlog za odpoved), ne izpostavlja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta