Preobrat: Koalicijski poslanci po obstrukciji SDS in NSi podprli polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo

L. M., STA
24.11.2023 14:55

V državnem zboru so po sredinem zapletu ponovili glasovanje o amandmaju SDS in NSi na zakon o izvrševanju proračunov. Kljub obstrukciji opozicije je bilo dopolnilo vnovič sprejeto, saj so ga tokrat podprli poslanci koalicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci koalicije so po obstrukcijo opozicije podprli amandma za polno uskladitev socialnih transferjev z inflacijo.
Matija Sušnik

Poslanci so na današnjem nadaljevanju redne seje državnega zbora ponovno glasovali o amandmaju opozicijskih SDS in NSi na zakon o izvrševanju proračunov, po katerem bi se socialni transferji še naprej polno usklajevali z inflacijo, ne pa v višini 70 odstotkov, kot predlaga vlada. Omenjeno dopolnilo so poslanci v sredo izglasovali s 34 glasovi za in 28 proti, vendar pa je več poslancev iz vrst Svobode trdilo, da so v resnici glasovali proti sprejemu amandmaja, a so bili v glasovalnem sistemu zabeležni kot vzdržani oziroma odsotni. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in vodje poslanskih skupin so danes za zaprtimi vrati spet razpravljali o tem, kako rešiti omenjeni zaplet, vendar pa konsenza glede skupne rešitve niso našli.

Klakočar Zupančič se je odločila za ponovitev glasovanja

Odločitev so preložili na Klakočar Zupančič, ki se je nato odločila, da bodo glasovanje o amandmaju ponovili. "V letu 2004 je bil v državnem zboru sprejet dogovor, da se v primeru, kadar glasovalna naprava ne deluje, glasovanje ponovi," je svojo odločitev pojasnila Klakočar Zupančič. Po njenih navedbah je bila pri sredinem glasovanju o amandmaju s strani strokovnjakov zaznana tehnična napaka, do katere je prišlo pri posredovanju in obdelavi rezultatov glasovanja. "Objavljen in javno razglašen rezultat glasovanja ni pravilen ter ne odraža prave volje poslank in poslancev," je dejala Klakočar Zupančič. Kot je poudarila, bodo kot pravno podlago za ponovitev glasovanja uporabili prej omenjeno parlamentarno prakso iz leta 2004. "Ponavljam, to ni samo moje stališče, ampak tudi stališče zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Glasovanje bomo zato, da ne bo nobenega dvoma več, ponovili," je dodala Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je odločila, da bodo glasovanje o amandmaju ponovili.
Robert Balen

Z njeno odločitvijo ni bila zadovoljna vodja poslancev SDS Jelka Godec, ki je takoj napovedala, da bodo poslanci SDS sejo in glasovanja obstruirali. "Vi ste danes dejali, da je bilo nesmotrno ugotovljeno, da je prišlo do napake. Pomemben je vzrok, zakaj je prišlo do te domnevne napake, pomembno je povedati, da je v tem dotičnem glasovanju prišlo tudi do povečanih aktivnostih pri glasovanju pri nekaterih poslancih. Še danes ne vemo, pri katerih poslancih in do kakšnih povečanih aktivnosti je prišlo," je poudarila Godec. Za obstrukcijo seje in glasovanj so se odločili tudi v NSi. "Ne obstaja niti en dokaz, da je prišlo do tehnične napake, če poslanci v okviru svojih glasovanj vlečejo kartico ven in noter, pa je to človeška zloraba," je povedal poslanec NSi Aleksander Reberšek. Klakočar Zupančič je Reberška pred tem pozvala, naj se tistim poslancem, ki so v sredo opozorili na tehnične težave, opraviči za svoje žaljive izjave, vendar pa slednji tega ni storil.

Sajovic pozval poslance koalicije, naj podprejo dopolnilo

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je po tem, ko so poslanci SDS in NSi protestno zapustili dvorano, dejal, da je potrebno državljanom povedati, da glasovalne naprave v primeru sredinega glasovanja niso delovale pravilno. "Jasno in glasno, zapisano, merljivo in preverljivo je bilo ugotovljeno, da je med programsko opremo in nadaljnjim prenosom prišlo do napake," je dejal Sajovic in dodal, da pozdravlja odločitev Klakočar Zupančič, da ponovijo glasovanje o amandmaju. "Kje smo ta trenutek? Treba je glasovati o amandmaju, ki bo ljudem, ki jim gre težko, namenil in vrnil sredstva. Če bi vsi mi glasovali enako kot kolegi iz opozicije, ta amandma ne bo in ne more biti sprejet, zato prosim in pozivam vse prisotne poslanke in poslance, da amandma podpremo," je dejal Sajovic.

Ob tem je izrazil prepričanje, da sta premier Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič kljub temu, da je predsednik vlade bolniško odsoten, že našla rešitev in dodatna sredstva za pomoč najšibkejšim. Na ponovnem glasovanju je bilo navzočih 53 poslancev Svobode, SD in Levice, ki so vsi glasovali za sprejem amandmaja. Godec se je po glasovanju v imenu poslanske skupine SDS zahvalila poslancem koalicije. "Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in ki zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli. Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež," je sporočila vodja poslancev SDS. Poslanci NSi so se po obstrukciji vrnili nazaj v dvorano, v SDS pa so sejo do protestno bojkotirali do njenega zaključka.

Kaj se je v sredo zgodilo z glasovalnimi napravami?

Godec je obstrukcijo seje v primeru vnovičnega glasovanja o dopolnilu napovedala že po današnjem sestanku vodij poslanskih skupin pri predsednici državnega zbora. Ob tem je kot nepojmljivo označila, da so se večkrat sestali na posvetu, dogovora pa niso dosegli. V SDS so prepričani, da so glasovalne naprave delovale, a da je zaradi "povečane aktivnosti" poslancev prišlo do določenih anomalij. V Gibanju Svoboda medtem zatrjujejo, da so glasovalne naprave delovale nepravilno, saj da ni bilo pravilno zapisano na ekranu, kar je zabeležil računalniški sistem. "Težave z glasovanjem so se v tej hiši že dogodile, vedno smo jih znali razrešiti na pameten, razumljiv, predvsem pa že prej dogovorjen in predpisan način," je dejal Sajovic.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je dejal, da je tudi iz vmesnega poročila razvidno, da je prišlo do povečane aktivnosti. Ta je lahko posledica odstranitve in ponovne vložitve poslanske kartice, večkratno ponavljanje te poteze ali pritiskanje različnih tipk v času, ko poteka glasovanje, je pojasnil Cigler Kralj: "Ključno je, da pravzaprav ves zaplet kaže na to, da vladajoča koalicija oziroma predvsem največja stranka ni dorasla vodenju države." Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je poudaril, da se interpretacije oziroma pogledi na to, kar se je zgodilo, razlikujejo. Po njegovih besedah očitno obstaja neskladje med strojno in programsko opremo, kar morda pod vprašaj postavlja tudi prvoten rezultat glasovanja o dopolnilu. Potrdil je tudi, da so poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki je dopolnilo podprl, ob glasovanju izvleki kartice iz glasovalne naprave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta