Slovenska vlada ni privolila v imenovanje Vučićevega kandidata za srbskega veleposlanika v Sloveniji

M.R.
23.11.2023 10:41

Srbija je uradno že v začetku avgusta slovensko vlado zaprosila za privolitev, da Zorana Đorđevića imenuje za veleposlanika v Sloveniji. Delo danes poroča, da po neuradnih informacijah Đorđević še vedno ni dobil agremaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odnosi med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in slovensko ministrico Tanjo Fajon naj ne bi bili najboljši. Spor naj bi izviral še iz časa, ko je bila Fajon poročevalka Evropskega parlamenta za Zahodni Balkan.
MZZ

Kadar zadržkov ni, se načeloma v slovenski diplomaciji agrema podeli v šestih do osmih tednih od zaprosila. V tem času svoja mnenja podajo pristojne institucije, med njimi slovenska obveščevalno-varnostna služba (Sova), policija in tudi zunanje ministrstvo. Po informacijah Dela pa je ena izmed njih izrazila zadržek. 

Zunanje ministrstvo uradno tega zapleta ne komentira. V praksi velja, da, kadar država privolitve ne da v roku 90 dni od zaprosila, to pomeni, da država sprejemnica kandidata šteje za nezaželeno osebo, še poroča Delo. 

Kdo je Zoran Đorđević?

Leta 1974 rojeni Zoran Đorđević je zaposlen v Pošti Srbije, sicer pa je tudi funkcionar vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), ki ji formalno ne predseduje več predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a lahko verjamemo, da ima še vedno vse vajeti tako v stranki kot tudi v srbski vladi, ki jo vodi sicer premierka Ana Brnabić

Đorđević je že od marca 2021 vršilec dolžnosti generalnega direktorja Pošte Srbije, ki ima 15 tisoč zaposlenih. Leta 2013 je bil sicer državni sekretar na ministrstvu za obrambo, marca 2016 je bil po zamenjavi Bratislava Gašića imenovan za obrambnega ministra, leta 2017 pa je v vladi Ane Brnabić postal minister za delo in je bil na položaju vse do oktobra 2020. Đorđević je bil tudi predstavnik Srbije v zvezi Nato.

Prav v zadnjih dneh so se v Srbiji pojavile špekulacije, da srbska vlada Đorđevića umika v Slovenijo zaradi slabega dela v Pošti. V novembru so zaposleni stavkali zaradi prenizkih plač, zahtevajo najmanj 30-odstotni dvig osebnih dohodkov, srbska opozicijska televizija Nova pa je poročala, da naj bi vodstvo grozilo stavkajočim. Đorđeviću očitajo, da podpisuje pokroviteljske pogodbe, hkrati pa ni denarja za njihove boljše plače. Tako naj bi sredstva prejele srbska kikboks zveza, klub Crvena zvezda, kar nekaj sredstev naj bi dobil tudi sin pokojnega srbskega pevca Đorđa Balaševića Aleksa Balašević.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta