(preRES) Je vlada kulice in kravate za slovensko predsedovanje EU kupovala pri podjetju brata Janeza Janše?

Matej Simič Matej Simič
11.04.2022 10:11

Mariborski kandidati za poslanske stolčke so se spopadli v Večerovem soočenju. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Kulice in kravate za EU predsedovanje ste kupovali kje? Pri firmi od brata Janeza Janše, ki jo je prepisal na sinove," je v Večerovem soočenju kandidatu iz vrst trenutno največje vladne stranke dejal SD-jev kandidat za poslanca Franc Trček.

Iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom) so za Večer dejali, da so za udeležence dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije res naročili kemične svinčnike skupaj z beležko. "Za oficirje za zvezo in drugo osebje, ki je sodelovalo pri organizaciji dogodkov predsedovanja, smo za njihovo označitev nabavili kravate in šale," so še pojasnili. Oboje je dobavilo podjetje Empis storitve d.o.o.

Stroški nakupa, ki jih je krilo ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), so znašali 51.782 evrov, so sporočili iz Ukoma. Po podatkih aplikacije za prikaz porabe javnega denarja Erar je MZZ v času predsedovanja Slovenije Svetu EU podjetju Empis storitve d.o.o. sicer nakazalo 95.882,24 evrov za različne namene, denimo protokolarna darila, pisarniški in drugi posebni material ter storitve.

Podjetje Empis storitve d.o.o. je glede na podatkovno zbirko Gvin trenutno v rokah Jureta Janše in Žige Janše. Vsak je polovični lastnik podjetja. Nekdanji zastopnik podjetja je bil Rajko Janša, brat trenutnega predsednika Janeza Janše, je razvidno iz sodnega sklepa o vpisu spremembe pri subjektu s 4. februarja 2020. Dan prej so mu prenehala veljati pooblastila, piše. Trenutna zastopnica je Maja Glinšek.

Iz enakega naslova prebivanja vseh treh subjektov in enakih priimkov izhaja, da so Rajko Janša, Jure Janša in Žiga Janša v sorodstvenem razmerju.

Trditev kandidata Franca Trčka, da je vlada za namene predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije kulice in kravate kupovala pri firmi od brata Janeza Janše, ki jo je prepisal na sinove, torej drži.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta