Pri obnovi sodne stavbe na Jesenicah isti akterji kot v aferi z Litijske ceste

M.R.
19.02.2024 10:40

Po razkritju afere s sodno stavbo v Ljubljani, zaradi katere je odstopila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, povzročila pa je tudi pretres v stranki SD, prihajajo na dan podrobnosti obnove sodne stavbe na Jesenicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljena sodna stavba na Jesenicah.
Primož Lavre

Za obnovo sodne stavbe na Jesenicah je ministrstvo za pravosodje odštelo skoraj 5,5 milijona evrov, je poročal Reporter. Zanimivo pa je, da so o obnovi sodne stavbe odločali isti akterji kot v primeru spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. 

Obnovo jeseniške sodne stavbe so začeli avgusta 2022, končana pa je bila v drugi polovici lanskega novembra. Obnovili so tudi štiri prazna stanovanja, ki so bila neuporabna več desetletij. Prvo pogodbo za obnovo sodne stavbe je leta 2019 podpisal Uroš Gojkovič, ki je bil takrat generalni sekretar ministrstva pri ministrici Andreji Katič, zadnjo pogodbo pa je predlani podpisala že bivša ministrica Dominika Švarc Pipan.

V zgodbo je vpleten tudi Simon Starček, ki ga je Dominika Švarc Pipan ob razkritju afere s sodno stavbo v Ljubljani razrešila s položaja vodje službe za nepremičnine in investicije. Starček bi moral stanovanja predati stanovanjskemu fondu stanovanjske komisije pravosodnih organov, ti pa naj bi nato odločili o njihovi prodaji, a tega še ni storil, poroča Reporter. 

Zapleta pa se tudi pri tem, kdo je sodeloval pri obnovi same stavbe. Reporter piše, da je sodelovala družba Beso, ki ima v lasti stanovanja v stavbi, ki se drži sodišča. Na pravosodnem ministrstvu trdijo, da pri obnovi sodne stavbe ta družba ni sodelovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta