Primorska univerza preplačala prostore za študente, posrednik bo zaslužil milijone

Univerza na Primorskem bo z denarjem države plačala šest milijonov evrov za prostore za nastanitev študentov, ki jih je prodajalec manj kot leto dni prej kupil za polovico ceneje. Kdo bo s poslom zaslužil tri milijone evrov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Univerza na Primorskem bo z državnim denarjem plačala šest milijonov evrov za stavbo, ki jo je prodajalec manj kot leto dni prej kupil za polovico nižjo ceno. Pri kom bo obtičala razlika?
Google

V Kopru, nedaleč od starega mestnega jedra in vhoda v pristanišče, stoji poslovni objekt Barka, kjer je bil vrsto let sedež koprskega finančnega urada (Furs). Julija letos je njegove nekdanje prostore kupila Univerza na Primorskem, ki jih želi preurediti v študentski dom s 120 ležišči. Zanje bo plačala več kot šest milijonov evrov, torej dobrih tri tisoč evrov na kvadratni meter.

Toda Univerza na Primorskem teh prostorov ni kupila od njihovega dolgoletnega lastnika, družbe Monetic, nekoč bolj znane pod imenom Hypo Leasing. Ta jih je namreč pred slabim letom dni prodala širši javnosti neznanemu podjetju Ideal Invest, ki je za iste prostore odštelo tri milijone evrov, torej le 1.500 evrov na kvadratni metrov. To je polovico manj, kot je zanje plačala Univerza na Primorskem.

Podjetje bo tako zgolj s preprodajo prostorov v desetih mesecih ustvarilo več kot tri milijone evrov dobička. In to na račun države, ki bo Univerzi na Primorskem financirala nakup.

Kako so na Univerzi na Primorskem, ki jo vodi rektorica Klavdija Kutnar, že novembra lani natančno vedeli, koliko bodo morali plačati za prostore? In zakaj jih niso kupili od prvotnega lastnika za polovico nižjo ceno?
Jakob Bužan

Kdo se skriva v ozadju podjetja Ideal Invest, ki je bilo ustanovljeno leta 2022, lani pa je imelo slabih 17 tisoč prihodkov? In v čem zgodba spominja na nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki jo je ministrstvo za pravosodje po ugotovitvah kriminalistov preplačalo za več milijonov evrov?

So vnaprej vedeli, da bodo prostore preprodali univerzi?

Kot že omenjeno, so bili prostori v Barki dolga leta v lasti družbe Hypo Leasinga, zdaj družbe Monetic, ki po umiku avstrijske bančne skupine iz Slovenije upravlja njene nekdanje nepremičnine. Po naših podatkih jih je družba septembra 2023 prodala podjetju Ideal Invest. Tega sta devet mesecev prej ustanovili Dijana Sarić in Ana Šukalo, ki se ukvarjata z gostinstvom, podjetje pa sta sprva registrirali za trgovino z ribami.

"Podjetje Ideal Invest d.o.o. je projektno podjetje, ki se ukvarja zlasti z investicijami v nepremičnine. Del objekta Barka je bil kupljen z namenom, da se poslovne prostore obnovi, preuredi in proda na trgu bodisi z namenom zagotavljanja novih pisarniških prostorov, nastanitvenih kapacitet tako delovne sile kot študentov ali varovanih stanovanj," so nam včeraj pojasnili v podjetju Ideal Invest.

Cena nakupa je znašala slabe tri milijone evrov. S tem denarjem so v podjetju Ideal Invest postalo lastnik približno dva tisoč kvadratnih metrov prostorov v Barki. Kot so dodali, so že oktobra, le nekaj tednov po nakupu, prišli v stik s predstavniki Univerze na Primorskem. 

Tudi sicer kronologija dogodkov in več drugih indicev nakazujejo, da so v podjetju že ob nakupu teh prostorov vedeli, komu jih bodo takoj zatem precej dražje preprodali. Že konec novembra 2023, torej le dva meseca po podpisu pogodbe o prvi prodaji prostorov, je namreč upravni odbor Univerze na Primorskem potrdil načrt investicij za obdobje 2023-2030. Vanj je uvrstil tudi investicijski projekt Študentski dom Barka 2 - nakup nepremičnine z urejenimi študentskimi ležišči. Med desetimi projekti, ki so bili razvrščeni glede na ocenjeno časovno izvedljivost, so ga uvrstili na prvo mesto.

Univerza na Primorskem je nakup nepremičnine vključila v načrt investicij, ki ga je upravni odbor sprejel konec novembra lani. To je bilo dva meseca po tem, ko so prostori dobili novega lastnika. Že takrat so vedeli, da bodo zanje plačali več kot šest milijonov evrov.
Univerza Na Primorskem

Že iz tega dokumenta je razvidno, da so v Univerzi na Primorskem vrednost te investicije ocenjevali na 6,6 milijona evrov. Zakaj, če so bili le dva meseca pred tem prodani za manj kot tri milijone evrov?

Prostore v isti stavbi že kupovali nekajkrat ceneje

Končna pogodbena cena nakupa je znašala 6,1 milijona evrov. To številko so na univerzi navedli tudi v spremenjenem letnem programu dela za leto 2024, ki so ga potrdili maja letos. V njem so še navedli, da bodo kupnino poravnali v dveh delih, od tega veliko večino do konca letošnjega leta.

Toda cena močno odstopa od nekaterih podobnih poslov. Konec leta 2022 je tako Univerza na Primorskem v isti stavbi za 1.300 kvadratnih metrov prostorov, ki jih je kupila za isti namen, torej za nastanitev študentov, plačala slabih 1,6 milijona evrov. Cena na kvadratnih meter je tako znašala 1.230 evrov, kar je skoraj trikrat manj kot zdaj. Šlo je za prostore nekdanjega Garni hotela Pristan, ki so bili v lasti Luke Koper. Univerza je zanje ponudila najvišjo ceno v konkurenci kar šestih ponudnikov.

Podjetje Ideal Invest je pogodbo o nakupu nepremičnine podpisalo septembra lani.
Necenzurirano
Isto nepremičnino je podjetje manj kot leto dni pozneje prodalo Univerzi na Primorskem. In to po še enkrat višji ceni.
Necenzurirano.si

Na Univerzo na Primorskem, ki jo vodi rektorica Klavdija Kutnar, smo se v petek obrnili z več vprašanji glede projekta. Zanimalo nas je, kdaj so prišli v stik s prodajalcem, na čigavo pobudo, s kom so se pogovarjali o nakupu nepremičnine, ali so pred nakupom naročili cenitev in kdo je določil končno ceno nakupa. "Odgovore vam bomo posredovali v čim krajšem času, skladno z razpoložljivostjo odgovornih in pooblaščenih oseb ter podatkov," so nam pojasnili.

Kdo so ljudje, ki bodo zaslužili milijone?

Naslednje ključno vprašanje je, kdo so ljudje v ozadju podjetja Ideal Invest. To je takoj po tem, ko je kupilo prostore v Kopru, dobilo novega lastnika. Podjetje je namreč prevzel poslovnež Sretenko Djuričić, ki živi v nemškem Kölnu, v Kopru pa ima podjetje I.M.S.S., ki se ukvarja z industrijsko montažo in ima nekaj več kot 20 zaposlenih.

Tudi iz računovodskih bilanc podjetja Ideal Invest je razvidno, da je za prostore v Kopru plačalo 2,9 milijona evrov. To je približno enako ceni, ki so jo zanje že leta 2017 od potencialnih kupcev zahtevali v Hypu Leasingu oziroma Moneticu. "Sredstva je zagotovil lastnik podjetja iz Nemčije," so nam pojasnili v podjetju Ideal Invest.

"Prodajni oglas je bil objavljen na nepremičninskih portalih in na samem objektu. Lastnik podjetja redno spremlja različne investicijske priložnosti na slovenski obali, pri čemer je nekatere tudi že izpeljal," so dodali.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga vodi Igor Papič, je vladi predlagalo, naj projekt uvrsti v načrt razvojnih programov, s čimer bi mu zagotovila potrebna proračunska sredstva. To se je v začetku julija tudi zgodilo.
Marko Vavpotič/m24

Odgovor na vprašanje, kdo se še skriva za podjetjem Ideal Invest, morda razkriva dejstvo, da je tudi po spremembi lastništva njegova direktorica ostala Dijana Sarić. Prav tako ima sedež še naprej v stavbi na Pristaniški ulici v Kopru. V njej deluje odvetniška pisarna Cek. Njen direktor in lastnik Igor Cek, sicer znani koprski odvetnik, si z Dijano Sarić deli domači naslov. Ali in kako je povezan s tem podjetjem, bomo pri Ceku preverili danes.

Univerza na Primorskem bo sicer nove prostore kupila z denarjem države. Vlada je namreč na predlog ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga vodi Igor Papič, v začetku julija letos projekt uvrstila v načrt razvojnih programov. S tem je Univerzi na Primorskem zanj zagotovila proračunska sredstva. Le nekaj dni pozneje sta univerza in podjetje Ideal Invest podpisala pogodbo, takoj zatem pa je prodajalec prejel prvih pet odstotkov kupnine (306.800 evrov).

Univerza preostalega dela kupnine po javno dostopnih podatkih še ni poravnala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta