Priprave na smučarsko sezono: Na Krvavcu snežna in covid-19 garancija

Kako se na zimsko sezono, ki prinaša kar nekaj izzivov, pripravljajo v nekaterih slovenskih smučarskih središčih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšnih prizorov v novi smučarski sezoni najbrž ne bomo videli - upravitelji bodo morali poskrbeti za zagotavljanje primerne varnostne razdalje v vrstah za vstop na žičniške naprave.
Sašo Bizjak

Slovenska smučarska središča se na zimsko sezono 2020/21 pripravljajo z različnimi izhodišči. Tisti upravljavci žičniških naprav, ki ponujajo nastanitvene zmogljivosti, so si v poletni sezoni tudi zaradi turističnih bonov vsaj nekoliko finančno opomogli - zadnja smučarska sezona je bila namreč katastrofalna, so si edini. Najprej zaradi toplega vremena, nato jih je udarila še pandemija koronavirusa. Vreme in covid-19 sta v ospredju skrbi vseh, ko razmišljajo o novi smučarski sezoni.

Mariborsko Pohorje: Najprej morajo pokriti izgubo

"Smučarska sezona bo," zagotavlja Bernard Majhenič, direktor Marproma, ki upravlja smučišča na Mariborskem Pohorju. Na vprašanje, ali pripravljajo kakšne novosti, se samo nasmehne: "Lanska sezona je bila katastrofalna, najslabša v zadnjih 30 letih, pridelali smo kar 600 tisoč evrov izgube. Imeli smo načrte za dodatna vlaganja, ampak najprej bomo morali pokriti izgubo, zato večjih novosti ne načrtujemo." Tovarno snega, ki je bila v prejšnji sezoni nameščena v neposredni bližini zgornje postaje sedežnice Sleme, bodo znova prestavili v ciljno areno Snežnega stadiona, da bodo lahko kar najboljše pripravili progo za Zlato lisico, ki bo tokrat z dvema veleslaloma 16. in 17. januarja 2021.

Na Mariborskem Pohorju začetek smučarske sezone načrtujejo sredi decembra - odvisno seveda od vremenskih razmer, snežnih padavin in temperatur.
Andrej Petelinšek

Bo pa Marprom kmalu v lastništvo pridobil žičnice na Arehu, za kar bo v dogovorjenem paketu med mariborsko občino in DUTB moral odšteti 1,4 milijona evrov. Kako bodo zmogli tako velik finančni zalogaj, še ni povsem jasno, neuradno pa se omenja možnost, da bi Marprom dejavnosti na Pohorju prenesel na novo podjetje v okviru Javnega holdinga Maribor.

Posebnost Mariborskega Pohorja je nočna smuka v dolino, ko to omogočajo razmere.
Sašo Bizjak

Kope: Skrbijo jih finančne posledice

Na največjem koroškem smučišču Kope se tudi v prihajajoči zimski sezoni obeta nekaj novosti. Kot je povedal Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki je največji nastanitveni in gostinski ponudnik ob smučišču ter od lani lastnik žičniških naprav in druge pripadajoče infrastrukture, tudi v prihodnje poudarjajo pomen družinskega turizma. Nadgradili bodo otroški park ob smučišču Sedlo, pri Lukovem domu pa so že zgradili sončno teraso z otroško igralnico. Ob koncih tedna bodo omogočali tudi varstvo otrok. Kupili so še nov teptalni stroj oziroma ratrak.

"Od prihajajoče sezone pričakujemo, da bo dobra, polna snega in da bodo temperature omogočale izdelavo kompaktnega snega. Računamo, da bomo za smučanje lahko zagotovili ustrezne ukrepe (rokavice, šali, buff). Pri gostinskem delu ostajamo skeptični, bomo pa tudi v prihodnje upoštevali vsa priporočila NIJZ. Vsekakor pričakujemo upad števila gostov, zato nas skrbijo finančne posledice," je dejal Paradiž. Ob tem spomni, da je bila lanska sezona ena najslabših v zadnjih 20 letih: "Če letošnja ne bo boljša, bo okrevanje v gorskem turizmu trajalo še dolgo."

Kope
Igor Napast

Krvavec: Nova proga posvečena Juretu Koširju

Tudi na Krvavcu, Ljubljani najbližjem smučišču, se zavedajo, da letošnja sezona prinaša posebne izzive. "V nekaterih smučarsko močnih državah so že uskladili priporočila, tudi mi si želimo, da se smučišča čim prej uskladimo in delujemo enotno v skrbi za zdravje," poudarja Barbara Božič iz marketinga RTC Krvavec. V podjetju so se odločili, da vsem, ki bodo kupili vozovnice v cenejši predprodaji, ponudijo snežno in covid-19 garancijo, s katero zagotavljajo, da če jim ne bo uspelo izpeljati sto smučarskih dni, sorazmerni del vrednosti sezonske vozovnice povrnejo, hkrati pa vse dnevne vozovnice, kupljene v predprodaji, veljajo dve sezoni.

Na Krvavcu pripravljajo kar nekaj novosti.
Robert Balen

Kljub slabi lanski sezoni - promet je bil za kar 50 odstotkov nižji kot leto poprej - za letos pripravljajo kar nekaj novosti. V hotelu Krvavec bodo restavracijo povečali za sto kvadratnih metrov, da bodo lahko zagotovili ustrezno razdaljo med mizami, delno bodo pokrili plažo in tako tudi tam zagotovili ustrezne pogoje. "Zelo smo veseli, da smo dokončali novo progo, ki smo jo posvetili našemu dragemu prijatelju in ambasadorju Juretu Koširju in na kateri bodo smučarji letos že lahko vijugali," razlaga Božičeva.

Rogla: Hrano bodo stregli zunaj

"Pred prihajajočo zimsko sezono bomo z nakupom 25 najsodobnejših zasneževalnih naprav nadgradili sistem za tehnično zasneževanje ter nadaljevali prenovo smučarskega bara Uniorček, pri čemer bomo v celoti prenovili kuhinjsko tehnologijo, vzpostavili nov sistem strežbe ter razširili z nadstreškom pokrito površino na terasi objekta," napovedujejo v podjetju Unitur, ki upravlja smučišče na Rogli.

Hrvati so navdušeni nad slovenskimi smučišči.
Andrej Petelinšek

Upoštevali bodo predpisane in priporočene ukrepe NIJZ. "Glede na to, da aktivnosti, povezane z zimskimi športi, potekajo na prostem ter so ljudje že sami po sebi opremljeni z rokavicami, šali, podkapami ipd., na smučišču ne pričakujemo večjih omejitev. Nekoliko več prilagoditev bo potrebnih za zagotavljanje primerne varnostne razdalje v vrstah za vstop na žičniške naprave ter pri omejitvah hkratnih vstopov v gostinske objekte, ki bodo svojo ponudbo organizirali tako, da bo obiskovalcem na voljo tudi na prostem."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta