Pripravimo protipoplavne vreče: Prihajajo močni in dolgotrajni nalivi, na vzhodu so možna neurja s točo in močnim vetrom

Franja Žišt Franja Žišt
27.08.2023 12:05

Največ težav pričakujejo na pritokih večjih rek, kjer sanacijske odtočne razmere še niso urejene. Veliko plazin, veliko materiala lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita in zajezi vodotok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arso

"Najlepše bi bilo, če bi lahko jutrišnji dan preskočili," je danes zjutraj dejal meteorolog Andrej Velkavrh. A ga žal ne moremo, zato se je treba nanj pripraviti, opozarjajo na Agenciji republike Slovenije za okolje (ARSO).

Nenavadno dogajanje za poletje

"V letošnjem avgustu smo že drugič priča vremenskemu razvoju, ki je značilen bolj za zimsko polovico leta: prodor hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kreiranje ciklona nad Sredozemljem in vpliv na Slovenijo. Jutri bo nastal kar globok ciklon nad Genovskim zalivom, v središču bo imel celo manj kot 995 hektopascalov, kar je za poletje zelo nenavadno. Največji vpliv na vreme bo imel pri sosedih v Italiji, kjer so že izdali rdeča vremenska opozorila, bo pa seveda vplival tudi na vreme pri nas. Njegov vpliv se bo začel že v jutranjih urah in zgodaj dopoldne najprej na zahodu Slovenije, pojavljali se bodo predvsem nalivi, potem pa se bo ob sami vremenski motnji dogajanje širilo proti osrednji in vzhodni Sloveniji. Največ padavin bo sprva v zahodni in osrednji Sloveniji, popoldne tudi na vzhodu. Predvsem na vzhodu računamo na možna krajevna neurja, ki bodo posledica pregrevanja ozračja v dopoldanskih urah," pravi meteorolog Brane Gregorčič. Na vzhodu lahko pričakujemo tudi kakšno neurje s točo, močnim vetrom, na zahodu in v osrednji Sloveniji pa bodo težave v glavnem povzročali močni in ponekod tudi dolgotrajni nalivi.

Pri oceni možne količine padavin tekom jutrišnjega dne je po različnih scenarijih precej velik razpon pri teh napovedih, razloži Gregorčič. "V najbolj pesimističnih napovedih so lahko te akumulacije tudi med 100 in 150 milimetri padavin krajevno, po kakšnih drugih pa seveda manjše. Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo dejansko uresničil. Vsekakor smo izdali oranžno, drugo najvišjo stopnjo vremenskega opozorila in tekom jutrišnjega dne ne izključujemo možnosti prilagajanja trenutnim razmeram." Ker bo šlo v veliki meri za konvektivne dogodke, jih je vnaprej nemogoče natančno lociati. "Spremljali jih bomo sproti, v največjio pomoč nam bo radarska slika padavin, ki je dostopna osvežena vsakih pet minut tudi na spletu."

Hudourniški vodotoki bodo naraščali hitro in silovito

Hidrolog Janez Polajnar ob tem dodaja, da nas čaka jesensko poletna situacija, "ki nam ne prinaša nič dobrega, tudi na vodah ne". "Na območju, ki so bila prizadeta že ob zadnjih poplavah, so razmere še precej ranljive. Vodotoki so ponekod urejeni že do te mere, da bodo lahko prevajali te količine vode, ki jih pričakujemo, drugod še ne. Največ težav pričakujemo prav na pritokih večjih rek, na pritokih rek, kjer sanacijske odtočne razmere še niso urejene. Imamo še veliko plazin, veliko materiala, ki lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita, tam zajezi vodo in temu primerno pričakujemo razlivanja in poplavljanja zlasti pritokov rek na neobičajnih območjih. Reke se lahko razlijejo na neobičajnih območjih, zaradi prizadetosti tega območja ob prejšnjih poplavah, načelno pa naj bi vsaj te večje reke kot so Sava, Savinja, Sori, odvedle vodo po rečnih strugah." Pojav pa ni izključen samo na ta območja, ki so že bila prizadeta. "Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na drugih delih države, predvsem v zahodni Sloveniji, v predalpskem hribovju, tudi na območju reke Reke, območju notranjskega Krasa, tudi tam lahko pride do hudourniškega odtoka, kasneje, tekom jutrišnjega dne je ta pojav možen tudi ponekod v vzhodni Sloveniji."

Imamo še dovolj časa, da se pripravimo na te razmere s samozaščitnimi ukrepi, svari Polajnar. "Ljudje, ki živijo neposredno ob vodi, tisti, ki so bili ob zadnjih poplavah prizadeti, lahko postorijo najnujnejše, kar lahko, da zaščitijo imovino, zlasti premične dele, kot so avtomobili, da jih umaknejo na višje predele. Pričakujemo, da bo pojav silovit, da bodo hudorniški vodotoki naraščali hitro in silovito." Previdnost velja od jutri zgodaj zjutraj.

Rok Penec iz Direkcije za vode ob tem poziva, naj vsi lastniki priobalnih zemljišč odstranijo vse predmete kot so hlodovina, ostanki lesa po čiščenju gozdnih predelov, bale sena, ki so se nazadnje izkazale kot potencialno nevarni elementi, ki ovirajo pretočnost strug.

Pet minut dela, ki prihrani veliko škode in strahu

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bi tudi sam rad preskočil jutrišnji dan. Zahvalil in pohvalil je prebivalce na območjih, ki so bila doslej najbolj prizadeta, ker so upoštevali priporočila civilne zaščite. Tudi tokrat še lahko naredimo marsikaj, "preden pride do nas nova ujma". Ljudje naj spremljajo radarsko sliko, pravi Šestan, predvsem tiste, ki delajo v vodotokih, opozarja, naj stroje pravočasno umaknejo iz strug, če bo neurje šlo v njihovi smeri. "Tudi kakšna vreča na običajnih mestih poplav, četudi hudourniške niso predvidljive kot klasične poplave, ne bo škodila. Če na nekaterih mestih postavijo vrečo na garažna, vhodna vrata je to pet minut dela, ki lahko prihrani veliko škode in strahu. Želimo, da se napoved ne bi uresničila ali da bi tekla po lažjem scenariju. Kar bo v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da ne bo potrebno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta