Prosen iz UKC Maribor: Zdelo se je, da smo na zeleni veji, a je prišel rekordni vikend. Omenja martinovo, boji se veselega decembra

A.L.
25.11.2020 11:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bilo včeraj opravljenih največ testov doslej. Tokrat še posebej izstopa savinjska regija. V Celju so potrdili 66 okužb, v Dravogradu 37, Slovenj Gradcu 35, v Slovenski Bistrici 44, Slovenskih Konjicah 33, v Velenju pa 55. V Mariboru so včeraj potrdili 115 okužb.

Nebojša Tejič/sta

V Lendavi je bilo potrjenih 33 novih okužb, v Murski Soboti 20, v Ormožu 25 (vsi so v domovih za starejše), v Ljutomeru 15, Gorišnici 19 in Beltincih 9.

Vlada se je včeraj na sestanku seznanila z razmerami v državi. Te še ne vlivajo optimizma za sproščanje ukrepov, je jasen Kacin. Vlada pričakuje, da bodo v kratkem uskladili korake v smeri odpiranja, pri tem pa želi vlada upoštevati različne razmere po statističnih regijah.

Strah pred veselim decembrom in žalostnim januarjem

Predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen je pojasnil, da se v zadnjem tednu, predvsem pa vikendu srečujejo z vztrajnim povečevanjem priliva pacientov. V zadnjem vikendu so dosegli rekordno število pacientov tako na navadnem kot intenzivnem oddelku. Skupaj so minuli vikend sprejeli 218 bolnikov, od tega jih je 47 na intenzivni negi. "Čemu pripisati zadnji porast, ko se je že zdelo, da smo na zeleni veji ali pa da smo vsaj dosegli plato," se sprašuje Prosen. Kot pravi, se kot logična razlaga ponujajo martinovanja, ki so se odvijala pred dobrimi desetimi dnevi. Opozoril je, da so v bolnišnici pod hudimi pritiski, zato ljudi prosi, naj jim pomagajo tako, da spoštujejo predpisane ukrepe, nosijo maske in se trudijo vzdrževati ustrezno razdaljo.

Sašo Bizjak

Prosen pojasnjuje, da so samo v sivi coni (del urgentnega centra, ki obravnava tiste z znano okužbo ali zelo verjetno okužene) v ponedeljek obravnavali 50 pacientov. "To je ogromna številka," pojasnjuje in dodaja, da je izven pandemije to številka za vse paciente cel dan. Številke v prejšnjem tednu so se vrtele od 30 do 35, zato jih je poskok čez vikend negativno presenetil in zahteval dodatne napore osebja.

Prosena skrbi tudi veseli december. "Če je kakršnakoli povezava z martinovanjem, potem me je iskreno strah veselega decembra in potem žalostnega januarja," je dejal. "Zavedam se, da življenje mora naprej in šlo bo naprej. A dajmo z glavo in samozaščitno za nas in za okolico."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta