Prva pomoč: Na študentski zabavi je v luži negibno ležala ženska, mimoidoči pa so jo snemali, se zabavali ...

Asja Lednik
20.05.2019 10:24

Zavedanje, kako pomembno je priskočiti na pomoč človeku, ki jo potrebuje, je ključno. Temu pritrjuje tudi Eva Vrevc, vodja projekta Za življenje, ki poteka pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševalno vozilo na kraju dogodka ...
A.l.

Večerni prizor na veliki študentski zabavi pri nas. V luži leži negibno, po obrazu je mlada ženska prekrita z blatom in nekaj krvi. Ljudje hodijo mimo, opazujejo, se nasmihajo, gledajo stran. Na pomoč v prvih minutah ne priskoči nihče. Čez čas pride mimo skupina mlajših moških, ki negibno dekle postavijo v pravilen položaj, preverijo, ali diha, pokličejo reševalce. V tem času mimo njih hodijo gruče ljudi. Kaj počnejo? Snemajo, se zabavajo, smejijo, morda posnetke moških, ki so edini priskočili na pomoč, objavljajo tudi na družbenih omrežjih. Tako situacijo v prestolnici opisuje eden od očividcev dogodka izpred nekaj tednov. Primer, ki še zdaleč ni osamljen.
Zavedanje, kako pomembno je priskočiti na pomoč človeku, ki jo potrebuje, je ključno. Temu pritrjuje tudi Eva Vrevc, vodja projekta Za življenje, ki poteka pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Sogovornica poudarja, da je znanje prve pomoči izredno pomembno, saj nam nudi varnost oziroma samozavest, ki jo potrebujemo, da sploh pristopimo do obolele osebe. Zakaj so torej primeri, ko ljudje človeka v stiski opazujejo, čakajo, da bo pomagal kdo drug, ali kraj dogodka celo zapustijo, tako pogosti? Je za to kriv strah? Neznanje? Obup? 

"Ti, ki gredo mimo, bodo v primeru, ko bodo sami rabili pomoč, najglasneje vpili"

Igor Napast

Pripravljenost, tolažba, osnovna oskrba so tisto, kar kaže na človečnost, moralnost

Lahko k večjemu odstotku posameznikov, ki bodo poznali osnove prve pomoči in jih, ko bo to potrebno, tudi uporabili, pomagajo kazni? Ali na tem področju sploh obstajajo? Maja Ciperle Adlešič iz Policijske uprave Ljubljana odgovarja, da se policisti v praksi največkrat srečujejo s primeri v prometu, ko v prometnih nesrečah s poškodbami osebe na kraju zapustijo poškodovanega. V kolikor tekom ogleda in zbranih obvestil policisti ugotovijo, da so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči, zoper osumljenca policisti na pristojno tožilstvo podajo kazensko ovadbo.
"Vsakdo lahko reši življenje, nenazadnje že s klicem na interventni številki 112 ali 113. Pogosto pa je prav pripravljenost, tolažba, osnovna oskrba tisto, kar kaže na človečnost, moralnost. V policiji se tega zavedamo in usposabljamo policiste tudi za  nudenje prve pomoči in uporabe AED defibilatorjev. Delo policistov je namreč na terenu in ravno  policisti so nemalokrat tudi prvi na kraju dogodkov. Ustrezno usposobljeni lahko svoje poslanstvo - pomoč ljudem - še bolj učinkovito izvajajo," je dejala Ciperle Adlešičeva.
Sicer pa kazni obstajajo. Na to opozarjata 129. in 130. člen kazenskega zakonika, ki pravita: "Kdor pusti osebo, ki mu je bila zaupana ali za katero sicer mora skrbeti, brez pomoči v razmerah, ki so nevarne za življenje ali zdravje, se kaznuje z zaporom do dveh let" in "kdor ne pomaga osebi, ki je v neposredni smrtni nevarnosti, čeprav bi to lahko storil brez nevarnosti zase ali za koga drugega, se kaznuje z zaporom do enega leta."  A kljub temu, da kazni so, je želja vseh, da ljudje pomagajo zato, ker vedo, da je tako prav in človeško, in ne zato, da se izognejo kaznim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta