Ptičja gripa: Začelo se je pri kokoših v Slovenski Bistrici, nato so jo potrdili pri šestih labodih

STA, Va
31.12.2021 14:21

S ptičjo gripo okužene labode so odkrili na Pragerskem, v občini Hoče-Slivnica, v Slovenski Bistrici in v Novem mestu. Pričakujejo, da se bo število primerov pri divjih pticah še povečalo, zato jih je prepovedano krmiti in prihajati v stik z njimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdaj ni pravi trenutek za približevanje labodom, opozarjajo pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Andrej Petelinšek

V Sloveniji so potrdili že šest primerov aviarne influence, tako imenovane ptičje gripe, pri labodih in en primer pri domači perutnini. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pričakujejo, da se bo število primerov pri divjih pticah še povečalo.

S ptičjo gripo okužene labode so odkrili na Pragerskem, v občini Hoče-Slivnica, v Slovenski Bistrici in Novem mestu. Primer pri domači perutnini pa so, kot smo poročali, potrdili v Slovenski Bistrici.

Ukrep zapore perutnine velja za vso državo, ne glede na to, kje najdejo pozitivne divje ptice. "Pomembno je, da se zavedamo, da je bolezen pri divjih pticah prisotna, in preprečimo stik z domačo perutnino," opozarjajo. 

Prepovedano je krmljenje divjih ptic in prav tako stik z njimi. 

Primer ptičje gripe pri domači perutnini so odkrili na gospodarstvu, na katerem je bilo 50 kokoši, 11 gosi in 29 rac. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta