Računalniki ministrstva za digitalno preobrazbo: Dostava uporabnikom bo stala 100.000 evrov

Va, STA
24.09.2024 22:39

Ministrstvo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, je potrdilo še en strošek, povezan z nakupom 13.000 računalnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Upravičencem bo računalnike razdelila Pošta Slovenije, ki je oddala najnižjo ponudbo, je poročala TV Slovenija. Na ministrstvu so za televizijo potrdili, da strošek dostave do upravičencev znaša 10,65 evra z DDV-jem na kos opreme.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh trdi, da že od začetka postopek vodijo transparentno in da o vseh stroških poročajo javno. Na TV Slovenija pa so pred nekaj dnevi razkrili še doslej neznan strošek namestitve operacijskega sistema Linux, in sicer 250.000 evrov, računalnike so namreč kupili brez operacijskega sistema.

Ministrici na spolzkem terenu: Ne zagotavljata transparentnosti rabe javnega denarja in delata medvedjo uslugo vladi

Za nakup računalnikov so na ministrstvu odšteli šest in pol milijona evrov, dodatnih 350.000 evrov za namestitev operacijskega sistema in distribucijo, še okoli 14.000 evrov pa so do zdaj plačali za najem prostorov, v katerih še vedno hranijo okoli 8000 računalnikov.

Zanimanje za izposojo računalnikov sicer raste, vendar šele zdaj, ko je krog upravičencev zelo razširjen, in sicer do šestega dohodkovnega razreda. Ministrica bo nakup vnovič pojasnjevala v petek na že drugi interpelaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta