Računalniška napaka na volitvah: Program napačno izračunal šest mandatov. Kdo ne bo in kdo po novem bo poslanec?

M.R.
07.05.2022 18:43

Državna volilna komisija je zaradi računalniške napake za šest poslanskih kandidatov sprva napačno izračunala, da bodo postali poslanci, je zapisala v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Napake, ki so jih odkrili pri dodanem preverjanju izida volitev, ki so jih opravili s strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so bile storjene za po dva kandidata Gibanja Svoboda (GS) in SDS ter po enega v NSi in Levici. Brez mandata so tako ostali Tomaž Lah in Jurij Lep (GS), Maja Kocjan in Andrej Kosi (SDS), Klemen Matko (NSi) ter Ana Černe (Levica). 

Bosta pa v GS poslanski mandat prejela Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (volilna enota Ptuj), v stranki SDS bosta poslanca Alenka Helbl (volilna enota Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota Maribor), v stranki NSi bo poslanec Janez Žakelj (volilna enota Kranj), v Levici pa Tatjana Greif (volilna enota Maribor).

"Obstoječ informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in 2018, je sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oz. razdelitve mandatov na ravni države," so zapisali. 

Ob tem pojasnjujejo, da se je na letošnjih volitvah v državni zbor zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo. 

Dodatno preverjanje izidov volitev s strani neodvisnih strokovnjakov je pokazalo, da obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja mandatov. Zato je prišlo do nepravilnega izračuna na podlagi 93. člena zakona v primeru, ko je ena od list po d'Hondtovem sistemu prejela 8 ali več mandatov. 

Preostalih 7 mandatov je bilo tako dodeljenih pravim listam, vendar kandidatom iz napačnih volilnih enot. Premešan je bil vrstni red volilnih enot, po katerih se dodeljuje mandate. 

Na volitvah leta 2014 in 2018 se to ni zgodilo, zato se takrat ta napaka ni udejanjila in torej ni vplivala na izide. Na letošnjih volitvah pa sta dve listi, Gibanje Svoboda in SDS, dobili 8 ali več mandatov, zato se je pripetila omenjena napaka. Povzročila je, da se je pri dodeljevanju 81. mandata, ko je lista Gibanje Svoboda dosegla osmi dodatni mandat, vrstni red ponovil pri vseh listah, namesto da bi se samo pri tej listi. 

Napako so nato odpravili in opravili ponovni izračun, poleg tega so z ročnimi izračuni izvedli še dodatno preverjanje postopka dodeljevanja mandatov po d'Hondtovem sistemu, s katerim se je potrdilo pravilnost novih izračunov.

DVK je ob tem tudi sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v državni zbor, ki so bile 24. aprila. Zapisnik bo objavljen v Uradnem listu, poleg tega pa ga bosta predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK jutri predala predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato predvidovoma jutri tudi podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora, ki bo v petek, 13. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta