Raper Zlatko: Upravno sodišče je po hitrem postopku odpravilo odločbo kulturnega ministrstva

M.R., UM
22.12.2020 13:57
Raper Zlatan Čordić - Zlatko je na Facebooku danes zapisal, da je upravno sodišče odločilo, da je bil odvzem statusa kulturnika, ki mu ga je kulturno ministrstvo odvzelo, protipraven in da je odločbo ministrstva odpravilo po hitrem postopku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatan Čordić - Zlatko
Bobo

"Ne da bi dalo ministrstvu sploh možnost, da odgovori, saj je bila odločba ministrstva že na pogled pomanjkljiva in protipravna," je dodal v zapisu na Facebooku.  

"Žal mi je tistih, ki so se veselili diktatorskih potez trenutne vlade, vaša sreča je kratka in izvira iz lastne nesreče in nezadovoljstva, ki pa nima nobene povezave z menoj ali z mojim ustvarjanjem. Če bi si ljudje tako hitro pomagali, kakor se obsojamo, bi živeli v pravičnejšem in lepšem svetu," je še komentiral. 

Upravno sodišče je med drugim ugotovilo, da ministrstvo v odločbi ni navedlo dejanskega stanja, na katerem naj bi temeljila ugotovitev, da ne izpolnjuje pogojev za vpis v razvid. Zato je akt ministrstva odpravilo, saj da je bil preveč pomanjkljiv, in ga je ministrstvu vrnilo v ponovno odločanje. Ministrstvo mora glede na odločitev sodišča Čordiću v 15 dneh povrniti stroške postopka v znesku 347,70 evra. Z MK so danes odgovorili, da postopek še ni končan in da bodo v zakonskem roku ponovno odločali. 

Sodna klofuta avtoritarnosti  Kot že veste, sta mi minister za kulturo Simoniti in njegova sodelavka Minka Jerebič...

Objavil/a Zlatko dne Torek, 22. december 2020

Spomnimo, da je ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, konec novembra, potem ko je direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku na ulici predstavljajoč se kot novinar postavljal neprijetna vprašanja, Zlatana Čordića izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. 

Z izbrisom mu je bila tudi ukinjena pravica do plačila prispevkov, ki jih država plačuje samozaposlenim v kulturi. Odločba je bila izdana kljub temu, da je imel raper status priznan vse do 31. julija 2022. Ministrstvo je, kot je zapisalo v odločbi, "preverjalo pogoje za izpolnjevanje statusa po uradni dolžnosti". Očitalo mu je, da ne izpolnjuje pogojev za omenjeni status, saj da je v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta