Raziskava: Manj kot polovica vprašanih meni, da so priporočeni ukrepi ob začetku šolskega leta pretirani

A.L., STA
08.09.2020 18:09

Rezultati septembrske meritve raziskave #Novanormalnost kažejo, da je mnenje javnosti o ukrepih ob začetku šolskega leta deljeno. Večina meni, da ne bo večjega vpliva na širjenje virusa, vseeno pa je ocena osebnega počutja najslabša izmerjena do sedaj - tako hudo ni bilo niti med epidemijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Raziskava Valicona je pokazala, da manj kot polovica vprašanih (47 odstotkov) meni, da so priporočeni ukrepi ob začetku šolskega leta pretirani (34 odstotkov) ali celo nepotrebni (13 odstotkov), 45 odstotkov pa, da so ustrezni. Za sedem odstotkov vprašanih so ti ukrepi premili.
Večina meni, da začetek šolskega leta ne bo bistveno vplival na širjenje virusa. Dve tretjini vprašanih (66 odstotkov) pričakuje posamezne izbruhe na posameznih šolah, preostala tretjina pa je razdeljena na pol, ena šestina (16 odstotkov) jih meni, da se bo virus zdaj širil še hitreje, ena šestina (17 odstotkov) pa, da začetek šolskega leta ne bo imel večjega vpliva na širjenje virusa.
Vladi v zvezi z ukrepanjem za preprečevanje širjenja koronavirusa še vedno ne zaupa 58 odstotkov vprašanih, zaupa pa ji dobra tretjina oz. 35 odstotkov vprašanih. Dobrih sedem odstotkov je neopredeljenih.
Stopnja zaupanja tako zdaj znaša -25 in je za dve odstotni točki višja kot pred dvema tednoma.

Najslabša ocena osebnega počutja od začetka meritve marca

Da so ukrepi vlade za zajezitev širjenja virusa premalo strogi, meni dobra četrtina vprašanih (27 odstotkov), kar je najnižji delež v zadnjih dveh mesecih. Mnenje o ukrepih se je očitno dokončno polariziralo, kar se je pričelo konec junija, odkar je delež ocene, da so ravno pravšnji, prvič padel pod 50 odstotkov. Delež teh tokrat znaša 38 odstotkov, da so prestrogi, pa jih meni 35 odstotkov.
Raziskava je pokazala tudi najslabšo oceno osebnega počutja od začetka meritve marca. Kot neprijetno in utrujajočo jo opisuje 51 odstotkov vprašanih, kar je za osem odstotnih točk več kot pred dvema tednoma in več kot dvakrat več kot v začetku junija. Skupno situacijo kot bolj negativno tako zdaj opisuje 56 odstotkov vprašanih. Medtem ko je v začetku junija kot bolj pozitivno osebno počutje ocenilo kar tri četrtine vprašanih, je teh danes le še 44 odstotkov.
V spletni raziskavi Valicona je med 4. in 7. septembrom sodelovalo 543 oseb, starih od 18 do 75 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta